Събития през януари - по света и у нас - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събития през януари - по света и у нас
Автор: Peika.bg
Събития през януари - по света и у нас
Снимка: Булфото

Януари може да е малко студен, малко махмурлийски от много именни дни, но пък не бива да ви отказва да отскачате тук-там за някое и друго интересно събитие. Ето кои са най-интересните събития, които предстоят този януари – по света и у нас.

Ледено хоро в река Тунджа

6 януари, Калофер

Ежегодно Йордановден и рождението на Христо Ботев в град Калофер се отбелязват с празнична света литургия в църквата "Св. Архангел Михаил", традиционно ледено хоро и улавяне на Светия Кръст в река Тунджа. Не по-малко от 60-80 мъже, които са облечени в традиционни дрехи, със съпровод на гайди и тъпани, влизат в замръзналата река за улавянето на кръста.

Къпане на зетьове

7 януари, Алваново

Ежегодно на Ивановден (7 януари) в търговищкото село Алваново се изпълнява обичаят "Къпане на зетьове". Ритуалът датира от много години и се провежда на голяма чешма в центъра на селото. Обичаят се прави за здраве на всичко зетьове, оженили се през последната година, и цялото село след това се весели.

Годишнина от битката за Троянския проход

7 януари, Троян

Ежегодно на Ивановден (7 януари) в град Троян, село Балканец и на Беклемето се отбелязва годишнина от битката за Троянския проход по време на Руско-турската освободителна война. Поставят се венци пред паметника на генерал Карцов в Троян, до сградата на читалището в централната градска част, на паметника на загиналите воини в Балканец и венец на Беклемето пред Карцовия бук, белязан от сабята на руски казак. През 2013 г. ще се отбележат 135 години от историческото събитие.

Вевчански карнавал

13-14 януари, Вевчани

Карнавалът в македонското село Вевчани се провежда всяка година на 13 и 14 януари (Василица) и е интересна смесица между пагански и християнски традиции. По стар обичай тогава се изпраща старата година и се посреща новата, като на карнавала присъстват традиционните герои - младоженецът, невестата, дяволите, музикантите и Глупи август. Може би най-важен е маскираният Глупи август, който напада дяволите и защитава булката и младоженеца, като общува с публиката само с крясъци и ръкомахания.

Страници от световната литература

22 януари, София

Нова поредица посветена на световноизвестни писатели, литературни текстове и литературни герои, свързани с Чехия или чешката култура. Водещ и автор: Д-р Лиза Боева, избрани текстове чете Ицко Финци. Вход свободен.

Фестивал Дубай Латино

23-27 януари, Дубай

По време на Латино - дубайския фестивал на латиноамериканската култура, курортът Мадинат Джумейра (Madinat Jumeirah) се изпълва с ритмите на Южна Америка. Изпълненията на кубинските танцови състави, традиционната храна, звуците на тангото, както и курсовете по салса допринасят за автентичния дух на латиноамериканската фиеста.

Всички събития през януари можете да видите тук.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин