Събития в България, които си струва да посетите през 2016 г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събития в България, които си струва да посетите през 2016 г.
Автор: Peika.bg
Събития в България, които си струва да посетите през 2016 г.

Има събития, заради които си заслужава да пропътувате стотици километри. 

Ето някои от тях, които се състоят в България през 2016 г. (от пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г."). Не са от най-популярните събития, но нали 2016-а е година на предизвикателствата - открийте нещо ново:

Трифон Зарезан във Вила Мелник

14 февруари, Вила Мелник

На 14 февруари всяка година във Вила Мелник се отбелязва Трифон Зарезан - със зарязване на лозите, фолклорна музика и танци, месо на скара и хубаво вино. Всеки е добре дошъл на винарския празник.

За информация: www.villamelnik.com

*

Люлякови музикални вечери

8-11 май, Ловеч

Музикалните вечери в Града на люляците се провеждат от 8 до 11 май, като кулминацията е последния ден - 11 май, когато е и Празникът на Ловеч. Програмата включва концерти на най-популярните имена в съвременния културен живот – опера, балет, етно и поп изпълнители. Сцените са няколко: плаваща в реката - на крепостта Хисаря, в театъра и на площада.

За информация: www.lovech.bg

*

Европейска нощ на музеите в Шумен

Ежегодно, в съботата преди 18 май – Международния ден на музеите

Регионалният исторически музей в Шумен е един от първите в България, който се включва в тази европейска инициатива. Експозициите на РИМ – Шумен и къщите-музеи в града отварят врати от обяд до полунощ без входна такса. Организират се изложби, ателиета, детски състезания, археологически занятия, концерти, спектакли и др.

За информация: www.museum-shumen.eu

*

Орел на Дунава - фестивал на античното наследство

Май, Свищов

Ежегодно през месец май в Свищов се провежда най-големият в България фестивал на античното наследство "Орел на Дунава". Стотици възстановчици и тонове оръжия се срещат на римската крепост Нове. Можете да видите маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания.

За информация: www.eagleonthedanube.org

*

Исторически фестивал Абритус

Последния уикенд на юни, Разград

Останките на античния римски град Абритус с неговите крепостни стени и кули се превръщат в естествен декор на фестивала. Клубове за исторически възстановки от цял свят показват бойни умения в полевия лагер на римските легиони. Ще видите  марш-дефиле на легионите, изложение на древните занаяти, открити сцени, училище за млади легионери, различни демонстрации.

За информация: www.abritus.org

*

Панаир на киселото мляко и фестивал на народните традиции и художествени занаяти

Юли, Разград

Прочутото разградско кисело мляко и до днес се приготвя по древна местна рецепта. Всяка година в края на юли, в продължение на три дни, в Разград се срещат майстори на млякото и на художествените занаяти от България и света. Пристигат танцови състави от цял свят и улиците на града се изпълват с многоезичен говор и усмивки. Дефилетата и вечерните концерти събират стотици почитатели на екзотичните ритми.

За информация: www.razgrad.bg

*

МОНТФИЗ Арт Фест

Края на юли, Созопол

Осем дни в Созопол - практически тренинги по актьорско майсторство, сценична реч, сценично движение, ритмика, танци, творческо писане и др., ръководени от най-утвърдените професионалисти от страната и чужбина. Фестът е подходящ както за любители, студенти и професионалисти, така и за онези, които тепърва започват да се занимават с изкуство.

За информация: www.montfiz.com

*

Празници в Долината на тракийските царе

Края на август, Казанлък

Празниците в Долината на тракийските царе всяка година събират на едно място археолози, траколози, учени. Има изложби и турове до тракийски монументи, а на Панаира на тракийските занаяти можете да видите в действие майстори на сувенири и древни тракийски накити, керамика и кожарство.

За информация: www.muzei-kazanlak.org

*

Нощ на изкуствата

Последния петък на септември, Стара Загора

Нощта на изкуствата в Стара Загора се провежда ежегодно от 2005 г. До късно през нощта са отворени вратите на музеите, галериите, операта, библиотеките и други културни пространства. Музика, танци, срещи с творци и изложби ви очакват до късно през нощта, а атмосферата е неповторима. Началото на събитията е в 19:00 часа, а краят - в 01:00 часа.

За информация: www.tour.starazagora.bg

*

Панаир на царевицата

Октомври, Исперих

Всяка година в началото на октомври в Исперих се носи ухание на качамак. По време на Панаира на царевицата може да видите много атракции, възстановки на обичаи, седянка с песни и танци, игри за деца, работилница „Царевични фантазии”... Кулминацията настъпва по време на царевичното парти центъра на Исперих с варене и дегустация на качамак.

За информация: www.museumisperih.com

*

Празник на смилянския фасул

Последния уикенд на ноември, Смилян

Смолянското село Смилян е най-популярно с вкусния местен сорт фасул, който си има и свой празник. Всяка година, обикновено в последния уикенд на ноември, в селото се организира празник на смилянския боб. Той се открива с топовния гърмеж на бобеното оръдие, приготвят се вкусни гозби, има музика и настроение.

За информация: 03026/ 23 27 - Посетителски център Смилян

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Χριστό Τοδοροβ, 09.01.2016 | 14:39
Хей, хей, хей.......... Едно от значимите събития годишно е "Сурва"! Но не така, както вие си го представяте - просто кукери в Перник! Не! СУРВА - НАЧАЛОТО, е събитие, което ще запомните завинаги! Изпълнено с мистика и под прикритието на тъмнината ще се влеете в истинското изживяване на хората, които участват в събитието. Носейки факли, танцувайки, излизайки от тъмните кътчета на ноща ще изживеете мистиката на този обичай, който идва от древни езически времена и е съхранена до днес като част от българската фолклорна традиция
Абонирайте се за нашия бюлетин