Събития за световния ден на анимацията - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събития за световния ден на анимацията
Автор: Мая Джамбазова
Събития за световния ден на анимацията

Ако сте почитатели на анимационните филми, сигурно знаете, че от 15 години се празнува Международен ден на анимацията, който се отбелязва на 28-ми октомври.

Красотата на анимацията възхищава милиони хора в киносалоните и пред малкия екран още от 19-и век. На 28-ми октомври през 1892 г. се състои първата публична прожекция на „светещите пантомими“ на Емил Рейно. По повод 110-тата годишнина от проявата, организирана от Рейно, в Париж през 2002 г. започва честването на Световния ден на това изкуство на рисуваните образи.

Днес анимацията е навсякъде - от музикалните видеоклипове, през надписите на играните филми, до заставките на реклами и телевизионни предавания. В момента анимацията е в своите най-силни години. Холивудските рисувани филми са най-скъпите на планетата и предлагат зрелищни ефекти. Но на зрителите, които предпочитат красивия сюжет, препоръчваме продукцията на европейската школа в направлението. А на истинските ценители - иранската и японската класика.

Тайната на анимационното кино е в последователното заснемане на неподвижни образи. Сами можете да си направите анимация, като нарисувате едно и също човече например, на края на няколко поредни страници от тетрадка или бели листа и след това ги прелистите бързо. Същото е и с номерацията на страниците от книга. Прелистени бързо, те създават илюзията за движение. Обикновено кадрите в анимационните филми се създават чрез компютърно генериране, фотографиране на нарисуван обект или правене на малки промени в макет (фигура) и заснемането им.

Някога, в първите години на това изкуство, кадрите на всеки анимационен филм са рисувани на ръка. Направата на старите ленти е отнемала дори години. Един от най-добрите български анимационни филми „Калоян“ също е рисуван на ръка.

Любопитен факт е, че Салвадор Дали се пробва като автор на рисуван филм за Дисни, работейки по „Дестино“, на когото е вдъхнат нов живот през 2003 г. Новата версия дебютира пред публика на един от най-престижните фестивали, този в Анеси. Дали е автор и на символа на марка близалки – жълта маргаритка.

Вижте кои са най-интересните събития, посветени на Деня на анимационното изкуство, тази година:

Събития за световния ден на анимацията

В Австралия организират обмен на анимационни филми с други държави. В сайта на Асоциацията за анимирани филми (АСИФА) са посочени някои от австралийските заглавия, включени в инициативата.

В Хърватия Световният ден ще бъде отбелязан в Загреб. В столицата ще има специални прожекции. Мястото е кинотеатър „Тушканац“. За 28-ми е предвидено да бъдат показани хърватски анимационни филми от 2016 и 2017 г., а на 29-ти има прожекции за деца с уъркшоп (детска работилница).

Във Франция има цял блок от събития – конференции, прожекции, премиери, ателиета, спектакли, изложби, концерти. Проявата по повод значимата дата има собствен сайт, на който може да бъде видян календарът с дейности.

В Германия пред публика ще бъде представен практически проект на творци.

В Израел е предвидено честване в училището по изкуствата „Миншар“, а също и други събития в Тел Авив. Освен това ще има и кинофестивал: Cinematheque "AniNation".

Япония отбелязва Световния ден с прояви в Киото, Хирошима и Ноноичи.

Мексико се включва чрез столицата си Мексико Сити. В най-големия град в света, в "Centro Cultural Casa Talavera" ще има прожекции на анимационни филми.

В празненствата на 28 октомври ще се включат още Полша, Португалия, Тайван, Саудитска Арабия, САЩ.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин