Самодивите от село Шишенци, които крадат мъже - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Самодивите от село Шишенци, които крадат мъже
Автор: Неделина Вангелова
Самодивите от село Шишенци, които крадат мъже

Ако напишете „село Шишенци самодиви“ в търсачките, ще получите над 2000 резултата за едно мистериозно явление, за което местните хора разказват. От години се носи поверие, че красиви момичета, живеещи в гората, отвличат селските момци.

Всякакви истории и легенди бродят из селата. Говори се, че самодивите държат в плен дни наред мъжете, които отвличат. Щом се завърнат при съпругите си, те не помнят нищо от последните дни (а дали това не е извинение на местните младежи за няколкодневни запивки?). Други очевидци разказват как самодивите ослепяват всеки, зърнал ги.

Може би най-много самодивски истории се разказват за село Шишенци. Намира се на около 40 км от Видин и на 5 км от гранцата ни със Сърбия. Днес е почти пусто, а последните му жители разказват, че от гората нерядко се разнасят женски гласове и странни звуци по цяла нощ, кучетата вият, а стопаните им не могат да спят.

Често жени от селото говорят, че виждат женски сенки да тичат, а овчари пък виждат самодивите да играят хоро на поляната. Описват ги като красиви девойки в бели дрехи, сами или на групи, танцуващи самодивско хоро. Според българския фолклор на Еньовден всички самодиви, вещици и митични горски същества излизат. Но като че ли за хората от село Шишенци всеки ден е Еньовден.

За самодивите легендите разказват, че те са с прекрасна външност, пеят и танцуват, а от техния танц няма по-красив. Събират се около езера и извори и се събличат голи. Поверието гласи да не бъдат поглеждани в очите. Голяма част от жителите на селата, както и сега, в миналото страдали от намалено зрение и причината за това била търсена именно в самодивите.

Ако ви се разгадават мистерии, може да посетите село Шишенци и да се пробвате да запишете гласовете им. Говори се, че, който се е опитвал, никога не е успявал. Но пък вероятно си струва да се пробвате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин