Самсо, Дания - най-екологичното място в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Самсо, Дания - най-екологичното място в света
Автор: Лия Панайотова

Дания е известна със своята екополитика и вниманието, което нейните жители обръщат на всичко „зелено“. Това ви прави впечатление още преди да сте стъпили на датска земя, особено ако първата точка от северното ви приключение е Копенхаген и идвате по въздух. Тогава нещото, което вероятно моментално би привлякло вниманието ви, щом приближите града, са множеството ветрогенераторни паркова във водата. Въпреки това датската столица далеч не е най-екологичната част от държавата.


През 1997 г. датският министър на екологията обявява конкурс между областите, като условието е да могат да представят план за пълно преминаване към устойчиво развитие и самостоятелност чрез възобновяеми енергийни източници. Остров Самсо, в централната част на Дания, печели конкурса заедно със субсидии и така днес той се е превърнал в най-екологичното място в света.

Десет години след започването на проекта, на острова се произвеждала повече възобновяема енергия, отколкото жителите и туристите можели да използват. Основен източник били и все още са 11-те вятърни мелници на сушата и 10-те в морето. Освен на тях Самсо разчита на своите отоплителни централи, които се захранват единствено от слама, дървени стърготини и слънчеви панели. 

За да бъдат местните жители по-съпричастни с проекта и неговото изпълнение, било решено всеки, който поиска, да участва по равно, както с мнения, така и с финансиране. По този начин, по-голямата част от ветрогенераторите и отоплителните централи не са собственост на някоя голяма енергийна компания, а на самите обитатели на Самсо. Дори местоположението на ветрогенераторите било планирано след събрания на местните хора, по време на които всеки давал своето мнение, и нито един генератор не бил поставен без да има общо съгласие.

Самсо вече задоволява нуждите на всички свои домакинства единствено чрез възобновяеми енергийни източници, така че проектът има нови цели. До 2030 г. островът би трябвало напълно да се е освободил от своята нужда от фосилни или изкопаеми горива. Така ако след няколко години решите да посетите Самсо, вероятно ще използвате кола и ферибот, които се движат на ново биогориво вместо на досегашните бензин и газ. 

Освен красивата природа на острова, която неговите жители биха искали да запазят като използват екологично чиста енергия, на Самсо ще срещнете и много гостоприемство – нищо чудно през цялото време да ви хранят само с домашно отгледани продукти и ястия, приготвени с много любов. Можете и да посетите музея Енергийна академия, в който да научите всичко за възобновяемата енергия и нейното приложение. За децата също е помислено, като е създаден така нареченият „екологичен лагер“ - място, където най-малките могат едновременно да се забавляват и да научат повече за опазването на околната среда.

Самсо вероятно не е дестинацията, изпълнена с най-много забележителности, но пък със сигурност ще ви впечатли и вдъхнови за един по-зелен и близък до природата начин на живот.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин