Санта Крус де Тенерифе – забележителности и съвети - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Санта Крус де Тенерифе – забележителности и съвети
Автор: Ралица Василева
Санта Крус де Тенерифе – забележителности и съвети
Снимка: Thinkstock/Guliver

Макар че Санта Крус де Тенерифе е столицата на остров Тенерифе, тук разстоянията не са големи и можете да го обходите пеша. Има красиви площади и крайморски алеи, много екзотични цветя и палми, магазини с интересен асортимент и уютни заведения. Открийте и най-интересните забележителности в Тенерифе (целия остров).


Площадът, който всъщност е фонтан

Като много други столици, и Санта Крус де Тенерифе има своя площад „Испания“. Уникалното за него обаче е, че понякога той се превръща в огромен фонтан, тъй като самият площад е разположен в голям фонтан, чиито гейзери се пускат в почивните дни. Ще разпознаете площада от всяка точка на града по големия кръст, който свети вечер, и по часовниковите кули.

Магазини в Санта Крус де Тенерифе

Близо до площад „Испания“ има голям магазин, в който се предлага разнообразие от традиционни канарски продукти, а цените им не са високи. В магазина ще намерите т.нар. улис (woolies) или сапуни, облечени във вълна, която предпазва от бактерии и ексфолира кожата. Има и плодови ликьори, шоколад с местни плодове, както и мохо верде и мохо роса (това са видове разядки със смлени зелени или червени чушки, зехтин и чесън, подходящи са като сосове, в които да топите багета, риба или хрупкаво пиле). Тук ще откриете и натурални бананови лосиони, керамични съдове, плочки с древни местни символи, бижута с перли от Тенерифе, различни видове вина от региона, прочутата испанска шунка хамон, сладка от местни плодове като банани, гуава, алое, пастети от сирена с подправки и зехтин... Разнообразието е голямо и със сигурност няма да си тръгнете с празни ръце.

Африканският пазар е друго интересно място в града, където сетивата ви ще пируват. Оранжевата му арка се забелязва отдалеч. Още щом приближите, преди да сте влезли вътре, ще усетите аромат на цветя, вкусни хлебчета и закуски, риба и подправки. Тук винаги е шумно и оживено. Гласовитите испанци придават на пазара неповторима атмосфера. Щом влезете във вътрешния двор, пред вас ще се разкрие красива статуя на Дева Мария, отрупана с много цветя.

Под украсените с плочки и рисунки сводове на пазара има много магазинчета за източни чайове, подправки, свежи плодове и зеленчуци, месо, риба, цветя, гурме храни. Очакват ви и пекарни за хляб и сладкиши, кафенета, магазинчета за пъстри шалове, вина, ликьори и сладолед. Всички стоки са на добри цени. На долното ниво на пазара има голям супермаркет и няколко заведения за хранене. През седмицата всички магазини тук са отворени до 18 часа, а в събота до 16 часа.

О, соле мио!

Сградата на операта (Аудиторио де Тенерифе) ще ви впечатли с изящната си архитектура. Тя е един от символите на града. По брега край нея има цяла алея от камъчета, по които са изобразени лицата на музиканти от цял свят. България също има свой представител – Емил Димитров. Точно до операта се намира централната автогара на града, откъдето тръгват автобуси до всяка точка на острова.

На плаж в Санта Крус де Тенерифе

Единственият плаж в Санта Крус е Лас Тереситас. Той е най-големият плаж в северната част на острова. За да стигнете до него, трябва да хванете автобус 910 от автогарата и да слезете на спирка Сан Андрес, която е точно пред входа на плажа. Трябва да знаете, че има вятър, който надига пясъка така, че вариантът просто хавлия, на която да лежите на пясъка, не е препоръчителен. Затова задължително си вземете шезлонг(за целия престой цената е 2,50 евро). Водата сутрин до към 9 часа е доста хладна и като добавите вятъра, ще ви бъде студеничко. Но след 10 часа става топло.

Любезните местни хора

Хората в Санта Крус, а и из целия остров, са много любезни. Повечето разбират английски. Но и да не ви разберат какво точно ги питате, ще направят всичко възможно, за да ви помогнат. Ако думите и жестовете не свършат работа, те с удоволствие лично ще ви заведат до мястото, което търсите.

Паркът „Гарсия Санабриа“

Паркът „Гарсия Санабриа“ се намира в източната част на града. Той е най-големият парк в града и е много красиво и прохладно място за разходка. Навсякъде около вас ще усещате аромата на екзотични растения и ще чувате ромоленето на фонтани, а листата на високите палми ще ви пазят от слънцето.

Заведения в Санта Крус де Тенерифе

Повечето ресторанти са концентрирани в централната част на града и по големите крайбрежни булеварди. Освен такива с местна кухня, има и много ресторанти с мексиканска и азиатска кухня.

Вятър и нощни разходки

Вятърът е най-силен в следобедните часове, когато е най-горещо и именно той прави жегата поносима и дори приятна, а сутрин и вечер почти не се усеща. Нощната разходка из града не е за пропускане. Парковете и улиците са осветени, въздухът е прохладен, а глъчката от заведенията ще ви подканва да влезете.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин