Сапарева баня или Исландия на Балканите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сапарева баня или Исландия на Балканите
Сапарева баня или Исландия на Балканите
Снимка: dbphotography

Първото селище на територията на днешния град Сапарева баня датира още от времето на ранния неолит. При траките поселището било наричано Германия –  от “герм”, което означавало “горещ”.

Още от древни времена градът е известен най-вече със своите горещи минерални извори. Тук до ден днешен водата е с най-високата температура в цяла Европа – цели 103 °С. На герба на общината гордо стои гейзерът-фонтан, намиращ се в градския център.

Лечебните свойства на водите в региона са открити още от траките. Природните богатства, климатът и местоположението на общината в подножието на Рила са предпоставка за развитието на балнеолечебен, екологичен и селски туризъм.

Извор на гордост

От гейзера в центъра на Сaпарева баня извира най-горещата минерална вода на територията на Стария континент. Тя се изстрелва на височина от 18 мeтра и лекува заболявания на нервната система, кожата, дихателните пътища, опорно-двигателния апарат и дори някои видове отравяния.

Неразрушимата църква

Сапарева баня или Исландия на Балканите

Друга местна забележителност - църквата “Св. Никола” - е строена през 12-13-ти век. Според легендата след Кримската война група черкези започнали да я рушат. Един от тях обаче паднал заедно с купола и загинал. Останалите решили, че това е наказание от Бога за скверното им дело и преустановили действията си.

Църквата е била изцяло изписана отвътре, но за съжаление от стенописите днес са запазени само отделни фрагменти.

Интересно е да се обърне внимание на характерния ѝ градеж – тип „потънала тухла“, както и на дванадесет-стенния купол и аркираните ниши, благодарение на които тя е добила живописния си вид.

Сънища, превърнати в реалност

Храмът “Успение Богородично” в с. Сaпарево е построен по инициатива на най-бедния човек в селото. Твърди се, че Богородица му се явила насън и му заръчала да построи църква. Казала му и къде може да открие заровени пари, с които да финансира начинанието. Котлето, в което те наистина били намерени, все още се съхранява в църквата.

Сапарева баня или Исландия на Балканите

Самият храм представлява умален вариант на църквата в Рилския манастир, вкючително като интериорна декорация. Градена е от майстори строители, дърворезбари и иконописци.

Ресиловският манастир също е построен след съновидение. Жената на селския кмет била против построяването на нов храм. Насън обаче видяла Богородица, която ѝ казала, че самата тя е избрала мястото за новия манастир. Кметската съпруга се събудила със съвсем различна нагласа и започнала да помага щедро със собствени средства и труд за изграждането на Ресиловския манастир.

Сапарева баня или Исландия на Балканите

Друг ктитор е цар Борис III, който дарил пари за прозорци на църквата.

Сапарева баня или Исландия на Балканите

С тези помощи и с доброволния труд на жителите на околните села един от най-бедните райони в страната през 30-те години на 20-ти век се сдобил със собствен манастир. Близо до него има и аязмо с лековита вода.

И на финал...

Сапарева баня или Исландия на Балканите

Висок 39 мeтра, той е кулминацията на каскадата на едноименната река, която съдържа шест по-малки предхождащи го водопада. Водопад “Горица” е живописен, пълноводен, буен и шумен. Името си реката и водопадът дължат на легендата за красива девойка, която живеела щастливо с един овчар. Местният турски бей обаче поискал да я отвлече за своя жена. Подгонена от слугите му, тя стигнала до скалите и се хвърлила от тях, избирайки смъртта пред нерадостното съществуване в плен, далеч от любимия. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин