Сърцето на Словения – Езерото Блед - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сърцето на Словения – Езерото Блед

Ще ви запознаем с един прекрасен пътешественик!

Това е Елена Иванова или просто Ели. Тя е автор на един от най-популярните туристически блогове у нас – Друми в думи.

Както казва за себе си Ели „по образование е математик, по професия – програмист, а по дух – запален турист“. В блога й ще намерите предложения за разходки, екскурзии, любопитна инфорамция за различни дестинации и много практични съвети.

Този текст също е плод на нейните пътешествия, така че приятно четене!

Защо да посетим езерото Блед

Езерото Блед е може би най-популярната туристическа дестинация на Словения. Няма как да си бил в Словения и да не си видял Блед. От там минава почти целия туристически поток в тази страна.

Езерото Блед

Това е място, изпълнено с красота, истински дар от природата с невероятно красив рисунък – езерото, островчето по средата, замъкът Блед, извисяващ се в единия край, високите околни алпийски хълмове, лебеди, патици, водни цветя .Да, имаше и много туристи, но все пак не ми се видя толкова пренаселено, защото имаше простор.

Къде се намира Блед

Езерото Блед се намира до град Блед, който е планински курорт в Словения, разположен в полите на Алпите, на около 54 километра северозападно от словенската столица Любляна. Горе в ляво на картата на Словения. Като сърцето …

Разстоянието от Любляна до Блед се изминава сравнително бързо – за около 40 минути, тъй като в по-голямата си част пътят е магистрала.

Какво да видим и пробваме

Замъкът Блед

Първият обект, който посетихме, когато пристигнахме в района на езерото беше именно средновековния замък Блед, разположен на 130 метрова скала на северния бряг на езерото. Отдалеч, а и отблизо, изглежда много интересно – като истински старинен замък от приказките, в чиито кули са заточвали разни злодеи. Имах големи очаквания за посещението в замъка. Неведнъж съм споделяла, че много обичам средновековни замъци.

Първите споменавания на замъка са от 1004 година. Тогава той е бил известен с името Фелдес.

Замъкът Блед

Останах малко разочарована от това, което видях вътре в него – залите на замъка бяха предимно музейна експозиция с артефакти от множество периоди. А очаквах да видя интериор от замък … Но това е напълно обяснимо – замъкът е бил дълги години резиденция на Тито, обзаведена подобаващо.

Замъкът Блед

Все пак самият замък отвън буди интерес със старинните си постройки, а гледките, които се откриват от него към езерото и Алпите са страхотни. Най-старата част от замъка е римската кула в романски стил, която се вижда отдалеч. Повечето от другите сгради са построени в бароковия период и са разположени около два вътрешни двора, свързани със стълбище. В горния двор има и старинен параклис.

Поглед към Алпите

Билетът за посещение в замъка Блед е 10 евро, а работното време е от 8 до 21 часа.

Катедралата Свети Мартин

От замъка Блед тръгва широка пешеходна пътека на долу към езерото. 10-15 минути ходене, и сте при езерото. Точно на края на тази пътека, при самото езеро се намира интересна катедрала – това е Свети Мартин. Тя е построена в началото на 20-ти век и е в готически стил.

Катедрала Свети Мартин

Разходка покрай езерото

Пешеходната разходка покрай езерото Блед е неизменна част от посещението в района. Колкото е по-дълга, толкова по-добре.

Езерото Блед

Съвсем близо до катедралата Свети Мартин е пешеходната алея, опасваща езерото Блед. Вървейки по нея в посока, противоположна на замъка Блед се стига до друго култово място от атмосферата на езерото – пейката със сърцето.

Пейката със сърцето

Изградена е върху дървена платформа. От нея се вижда както островчето вътре в езерото, така и замъка. Пейката е построена в памет на любовта между някои си Роуз и Брендан. Прекрасно място за снимки и показателен символ за мястото – сърце.

Да нахраним лебедите

В езерото плуват доста патици и лебеди, които явно са свикнали с туристите и не само че не се плашат, но позволяват да им се порадваш от по-близо.

Да се полюбуваме на водните лилии

Освен фауната, в езерото расте и красива флора.

Да опитаме Кремшните

Кремшните е много вкусна местна крем торта, която се предлага по всички заведения в района.

Докато се сетя да я снимам и тя изчезна.

Пейката нависоко с панорамните гледки

Това е друга интересна и известна пейка в близост до езерото. Намира се на един хълм в южната част на езерото. Началото на пътеката към пейката се намира много близо до къмпинг Блед, който може да ви служи като ориентир и където можете да оставите колата (ако сте с кола).

Пътеката към пейката с панорамните гледки 

Пътеката към пейката криволичи в горичка, малко стръмна е, но разстоянието е кратко – за около 30 минути се стига до тази така важна пейка с красивите гледки. Стигнете ли пейката, може да ви се наложи да чакате на опашка, за да заснемете своите невероятни кадри.

Ала всичко това си струва – гледките са очарователни. Вижда се цялото езеро, замъкът Блед, околните хълмове на Алпите. Особен фокус има към малкото островче в централната част на езерото.

Островчето

С лодка до островчето

Ако разполагате с повече време, може да си наемете лодка до островчето и да разгледате тамошната барокова църква – Успение Богородично по-отблизо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин