Съвети за поддръжка на спалния чувал - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Съвети за поддръжка на спалния чувал
Съвети за поддръжка на спалния чувал
Снимка: 360mag.bg

Спалният чувал е един от най-важните компоненти на екипировката особено, ако сте от хората, които обичат да ходят на планински преходи с преспиване на открито.

За да не се налага да се разделите с любимия си топъл, пухкав, лек чувал, е необходимо той да бъде съхраняван и поддържан правилно.

Ето няколко практични съвета:

Съхранение

След всяко пътуване, е добре да оставяте спалния си чувал да се проветрява поне 24 часа. За целта трябва да го разгънете напълно и да го оставите да „диша”. Не е добре обаче чувалите да се оставят изложени на пряка слънчева светлина за много продължително време, защото UV-лъчите могат да причинят щети по материята.

Съхранението на спалния чувал става извън чувалчето, в което обикновено го поставяме, когато сме на път. Ако бъде притискана твърде дълго, изолиращите и предпазващи материали, използвани за направата му се „сбиват”, което на практика ги прави безполезни. Веднага щом се приберете у дома, разгънете чувала и го разтърсете и „разпухнете” (както правите с възглавницата си), за да се отпуснат материалите, с които е пълен. После го приберете разгънат на сухо и проветриво място.

Съвети за поддръжка на спалния чувал
Снимка: 360mag.bg

Пране

Не е необходимо (а и не е добре) да перете чувала си след всеки преход, защото това може да наруши структурата му. Честотата на прането зависи от това колко ползвате чувала и при какви условия. Най-важното, което трябва да се знае, е че чувалите не бива да бъдат давани на химическо чистене, защото тежките химикали могат да разядат материята.

Спалният чувал може да бъде изпран както на ръка, така и в пералня. И в двата случая трябва да бъдат използвани леки сапуни и препарати (без омекотители и препарати за „подсилване на цветовете”) и хладка вода. Ако перете чувала си в пералня обаче, това трябва да става без центрофуга, защото тя може да увреди структурата.

След като чувалът е изпран, го навийте внимателно, без да дърпате или разтягате нещо и го натиснете (отново внимателно), за да изстискате водата.

Някои чували могат да бъдат поставяни за сушене в сушилня, но за други това не е препоръчително. Как трябва да бъде сушен вашият, ще разберете от етикета. Все пак, ако го поставите в сушилня – настроете я на ниска температура и проверявайте какво се случва вътре от време на време. Ако чувалът стане много горещ, започне да се „слепва” или усуква – по-добре го извадете и изсушете на въздух.

*
Текст: Десисава Павлова. Още статии от нашите приятели списание 360° можете да четете  тук!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин