Сега паспортът на Нова Зеландия е най-мощният в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сега паспортът на Нова Зеландия е най-мощният в света
Автор: Peika.bg
Сега паспортът на Нова Зеландия е най-мощният в света
Снимка: pixabay

В Нова Зеландия важжността на паспорта се е повишила до първото място в Индекса паспорт - интерактивен инструмент за класиране на паспорта като инструмент, който сравнява достъпа, предоставен от паспортите на 193 страни-членки на Организацията на обединените нации и шест територии.

Като глобална класация на световните паспорти в реално време, тя се актуализира толкова често, колкото се прилагат нови премахвания на визи и промени. Изобретен и овластен от Arton Capital, той използва тристепенен метод за определяне на индивидуалния ранг на всеки паспорт.

Различни фактори оказват влияние върху класирането, включително оценка за мобилност, изисквания за виза, електронно разрешение за пътуване и световна оценка за откритост.

Ограниченията за пътуване, предизвикани от пандемията COVID-19 , предизвикаха разклащане на безвизовите пътувания. Нова Зеландия сега е на върха на паспортния индекс с безвизов достъп или виза при влизане в 128 държави.

Япония е на второ място със резултат 128, заедно с Германия, Австрия, Люксембург, Швейцария, Ирландия, Южна Корея и Австралия.

На трето място са Швеция, Белгия, Франция, Финландия, Италия и Испания с резултат 127.

Европейските държави съставляват по-голямата част от топ 10 на списъка, тъй като повечето запазват достъпа до Шенгенската зона за свободно движение с малко ограничения на COVID-19.

Понастоящем САЩ се класират на 21-во място в класацията на паспортите с резултат 92. За да видите пълния списък, моля, посетете уебсайта на Passport Index тук и можете също така да разгледате очарователния свят на паспортите, да проучите дизайна и да сортирате тях по държава, регион и дори по цвят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин