Село Чавдар – да нощуваш в праисторията - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Чавдар – да нощуваш в праисторията
Автор: Мария Ангелова

Не ви трябва машина на времето, за да се върнете в каменната ера и да се почувствате като семейство Флинтстоун.

 

Достатъчно е да се запътите към село Чавдар и местността Света Петка над него, за да попаднете сред неолитни къщички, направени от кал, колове и слама, и да видите как са живели първобитните хора преди 7000 години.

 

Археологически парк Тополница

40877

При разкопаването на овощна градина край река Тополница, недалеч от село Чавдар, случайно била открита могила от времето на неолита (период от праисторията, когато хората още не ползвали метал). От разкопките става ясно как са живели предците ни в тази епоха, а днес в археологически парк Тополница над село Чавдар можете да надникнете в пет неолитни къщички. В музея ще научите какъв е бил животът през неолита. Донесете си малко жито и ще можете да го смелите като първобитните хора, в уред, наречен хромел.

Какво още можете да правите на хълма Света Петка

40883

- да запалите свещ в красивия храм на върха на хълма Света Петка и да се насладите на панорамна гледка отвисоко към Чавдар (особено красиво е по залез)

40880

- да изпечете агне в пещта или да хапнете в заслона - ползват се свободно

- да хапнете в ресторанта, ако не ви се готви

- да посетите детския кът със сензорна градина, две стени за катерене и въжена градина

40882

Непременно се разходете и из самото село Чавдар, което прилича повече на австрийско, отколкото на българско.

Полезна информация: Чавдар се намира на 70 км от София, на 120 от Пловдив. Работно време на археологическия парк: 10-18 часа, без почивен ден. Вход: 2 лв., семеен билет 3 лв., ученици и пенсионери 1 лв. В три от къщичките може да се нощува - всяка е за 4 души (10 лв./човек, нужна е предварителна заявка). Спи се на нарове, условията са първобитни, но има чисто спално бельо. Тел.: 07189/ 2448.

Предизвикателство: Почувствайте се като праисторически човек и нощувайте в някоя от неолитните къщички.

*

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Вижте още снимки от село Чавдар и местността Света Петка:

40875

40876

40878 40884

40879

Сензорната градина

40874

40886

40885

Пейка с гледка

40873

Село Чавдар

40872

Всички снимки са на Мария Ангелова/Peikabg, специално за пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г."

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Иво, 18.09.2021 | 17:28
В събота на обяд в центъра на селото в местната кръчма и тото на едно място не можеш да си поръчаш кафе, защото 10-на пияни слушат стара сръбска музика на max и те гледат нагло и умно.Предполагам от манталитета на местните,но все пак е туристическо място.
Ивн Сотиров, 04.03.2019 | 18:28
Ако сте тръгнали за някъде и искате да разнообразите пътешествието си, може да се отбиете до с. Чавдар. Атракциона за деца и неолитното селище са забавни, но недейте да сядате да се храните особено в заведението на центъра. ТРАГИКОМЕДИЯ
Васил Николаев, 05.03.2018 | 09:01
"Чавдар се намира на 70км от София и на 120км от Пловдив..." Страхотно обяснение, няма що! Веднага се сетих къде е. Ако някой не се е сетил - селото се намира до подбалканския път (София - Бургас) малко преди Челопеч и Златица (ако пътувате от София).
Peyo, 23.07.2017 | 09:23
Отскочихме до селото със семейството тази събота. Оказа се, че когато някоя местна мутра или големец си прави „мероприятие“ в кръчмата на парка, на разклона за арххеологическия парк паркират напряко лек автомобил за да може да не се мине. В него качват две говеда с коефицент на интелигентност, както на съответното. Криво-ляво успява едното да ти обясни с две – три думи „мероприятие“ и „ела утре“, че няма да минеш. Понеже предполагам, че това става със знанието на общината, изпратих и на тях запитване.
Абонирайте се за нашия бюлетин