Село Ганчовец, ракия и магия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Ганчовец, ракия и магия
Автор: Peika.bg

Село Ганчовец не е сгушено в полите на Стара планина, а е разхвърляно по тях с двете си махали - долната и горната.

В долната махала се намира кметството и "Ханищата" - стари къщи на по два ката, които навремето са били кръчми и ханове. Допреди 50 години през селото е минавал главният път от Стара Загора за Русе и хората, които въртели кръчмите, имали лоша слава. „Едно, че кръчмарите винаги имат лоша слава, и второ, според легендата са се занимавали с престъпна дейност. Говори се, че като видят, че някой има пари, преследват го няколко километра, убиват го, заравят го и ограбват каквото носи. Съществува легенда, че една бабичка онемяла, защото синът й откраднал цяло стадо овце, а тя отрязала езиците им с ножица, за да не блеят и затова изгубила гласа си,“ разказва пред Север.бг кметът на селото Тодор Маринов.

В горната махала на Ганчовец се намира кръчмата, която събира под асмата българи, англичани, ирландци, шотландци, уелсци, руснаци и германци. Там е и местното читалище. Залата му има прекрасен извит балкон, кокетна сцена и столове да се съберат няколкостотин души. А най-хубавото е, че тези хора наистина се събират.

Събират се всяка година от 2008 г. насам, за да празнуват заедно по време на фестивала "Ракия-магия". Провежда се през септември и събира над 50 домашни ракии, които се състезават за голямата награда – 50-литрово буре. И, малко извън установените стандарти, тук ракията върви не с чалга, а с рок. В следващите издания специален гост е и Васко Кръпката, който дори посвещава песен на фестивала - „Домашна ракия блус“.

Ако не сте закоравял фен на урбанизацията, то със сигурност през ума ви ще мине мисъл да си купите къщурка в региона. Чисто, спокойно, с жп спирка и близо до Велико Търново и Габрово. Има и интернет.

Полезна информация: Има жп спирка, като влак за Ганчовец може да хванете от разпределителни гари в Горна Оряховица и Тулово. Ганчовец е на по около 20 км от Габрово и Велико Търново

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин