Село Гела: Орфей, гайдите и Антарктида - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Гела: Орфей, гайдите и Антарктида
Автор: Мария Ангелова

Какво свързва Орфей, гайдарските надсвирвания, Антарктида и Патриарх Евтимий? Отговорът е родопското село Гела. То има само 58 постоянни жители и почти толкова легенди, истории, както и местности, за които се смята, че са наситени със силна енергия. Чудесно място да се презаредите, дори само за уикенда.

Десетки местности в България и Гърция са се обявили за мястото, където е роден Орфей, и село Гела също е сред тях. Като се има предвид, че едва ли археологически разкопки някога ще докажат точно къде е това място, оставете въображението си на легендата за селото. Според нея Орфей е роден именно в Гела (смята се, че селището съществува от времето на траките), а през пещерата Дяволското гърло (на около 35 км от Гела) е слязъл да търси любимата си Евридика.

Можете да се разходите из поляните около селото, където ще видите Орфеевото цвете или силивряк. Преданието разказва, че след като загубил любимата си, Орфей бил разкъсан от поклоннички на Диносий и тялото му се понесло по река Гела, а от кръвта му поникнали бледорозовите цветчета на силивряка. В силивряка се крие и една особена магия – това е единственото растение в света, което има способността да „възкръсва”. Дори след като е бил хербаризиран в продължение на години, в мига, в който се докосне до вода и почва, той продължава да расте и цъфти.

Другата легенда около селото е свързана с Патриарх Евтимий и неговото заточение. Смята се, че патриархът е погребан в манастира на селото, който се е намирал на мястото на днешната църква „Света Троица”. Манастирът е напълно унищожен още през XVII век, но в началото на миналия век, когато започва строежът на църквата, местните хора откриват гроб на висш църковен служител със скиптър в ръка. Скиптърът мистериозно изчезва и днес не се знае къде е, но можете да разпитате възрастните хора в селото за него и ще чуете интересни истории.

Разходете се и до връх Турлата, където преди столетия е минавал пътят от Тракия за Егейско море. В близост до върха има древна скална рисунка на мъж с две животни зад него. На много места около селото ще видите останки от древни римски пътища, а до параклиса „Св. Илия” има тракийска могила с открити 20 тела. Казват, че местността около параклиса има толкова силен енергиен заряд, че стрелките на компасите и часовниците спират. Можете да проверите сами.

Всяка година в началото на август на поляната около параклиса се провежда гайдарско надсвирване на музиканти от цялата страна и чужбина, включително от Япония и Австралия. Надсвирването обикновено съвпада с Илинденския събор на местните родове, за който се пекат няколко чевермета. Внимавайте къде ще седнете, защото всеки род си има собствено дърво, около което се настанява.

И накрая – връзката с Антарктида. На остров Ливингстън, полуостров Рожен в Антарктида от 2006 г. има нос Гела, наречен на родопското село.

Маршрути: От Гела можете да се разходите до Орфеевата скала, връх Турлата със скалната рисунка или да поемете към пещера Ледницата (около час и половина път в едната посока). От поляната при параклиса „Св. Илия” тръгва маркирана пътека за Широка Лъка (час и половина път). Попитайте за насоки местните хора.

Полезна информация: Село Гела се намира на 6 км от Широка Лъка, на 30 км от Смолян и на 18 км от Пампорово. Пътят от Широка Лъка е в сравнително добро състояние и разкрива красиви гледки отвисоко към Широка лъка, но през зимата задължително се движете с вериги. В Гела има хотели и къщи за гости.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин