Село Марчево: Слънчева есенна разходка - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Марчево: Слънчева есенна разходка
Автор: Мира Янева

Между табелите на селата Огняново и Марчево има един-завой-и-един-мост разстояние по живописен път. Ако сте попаднали тук, вероятно изпробвате минералната вода и спа хотелите в Огняново (които са на много добри цени, а спа центровете им са повече от добри). Или пътувате към застиналите във времето Ковачевица и Лещен и минавате транзит. Няма да сбъркате и ако поспрете, макар и за малко в село Марчево.

Дори и да не сте религиозни, качете се до църквата „Рождество на Пресвета Богородица“. Намира се в по-високата част на селото и отдалеч прилича на ракета, готова за изстрелване към космоса, заради бетонните подпори, които я поддържат отстрани. Тази повече от 100-годишна църква е спретната и уютна, а най-хубавото е, че от нея се разкрива страхотна панорама към червените покриви на Огняново, сгушени в полите на Родопите.

В самото село има няколко къщи за гости и хотели, а водата идва от Огняновски минерални бани – бистра, без миризма, с температура около 40 градуса.

Това е едно от онези български села, които все още носят имена на дейци на БКП. Паметник на Иван Марчев (член на комунистическата партия и ВМРО) има в центъра на селото, а бившото основно училище (сега социален дом) също е носило неговото име.

Ако влезете в магазина до кметството, може и да се поразговорите за това-онова с дружелюбните местни хора. Според любимия ни източник на информация – Google – в селото има и ферма за пъдпъдъци. Но тъй като не бяхме си написали домашното предварително, не знаехме, че имаме такова интересно място за откриване.

Или ако трябва да обобщим впечатленията си за кратката разходка: Марчево през есента е ярки цветове, царевица за ронене, плашила по фасадите и усмихнати хора.

Маршрути: На по-малко от 5 минути с кола от Марчево се намират останките от Никополис ад Нестум, в обратна посока можете да посетите открития басейн с гореща минерална вода Мирото в Огняново. На още 8 км е село Лещен, а на 15 – Ковачевица.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин