Селски туризъм в България: Мийковци - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Селски туризъм в България: Мийковци
Автор: Вероника Иванова
Селски туризъм в България: Мийковци

Може би не сте чували за едно от най-тихите и спокойни кътчета в Еленския Балкан, а именно – село Мийковци.

Макар че броят на жителите му е съвсем малък (около 50 души), то е едно от най-желаните места в България за селски туризъм. Точното местоположение на селото е на 13 км. от град Елена, в подножието на връх Чумерна.

Смята се, че селото е възникнало през XIII век, когато книжовници от Търновската школа и болярите на Велико Търново се заселили тук, при опит да избягат от обсадата на града. Така те се насочили към полите на Балкана, като всеки род поставя началото на отделна махала, една от които е Мийковци.

Въпреки малобройното си население, селото разполага с няколко къщи за гости, в които не липсва никое от удобствата на съвременните жилища.

Селски туризъм в България: Мийковци
Снимка: bg.wikipedia.org

Трябва да отбележим, че Мийковци предлага отлични условия за зимен туризъм, като в близост до селото има 500-метрова писта, която се обслужва от влек. Тези условия могат да се харесат на скиорите и сноубордистите, но в случай, че не сте любители на силните усещания, бихте могли да пояздите кон или да се разходите из екопътеките. 

Ето и някои от по-популярните екопътеки в района:

Екопътека Марков-Раюв камък

Това е една от добре поддържаните екопътеки, като в случай че решите да тръгнете по нея, сами ще се убедите колко красиви гледки се откриват оттам – към Еленския Балкан и язовир Йовковци.

Къпиновски манастир

Този манастир е интересен с многото си стенописи на различни светци, както и с олтара и иконостаса си, които не само са много красиви, но и притежават висока художествена стойност. Основан е през XIII век и бихте могли да отидете до него, тъй като е недалеч от Велико Търново.

Селски туризъм в България: Мийковци
Снимка: bg.wikipedia.org

Христовският водопад

Тази екопътека също е добре поддържана, а самият водопад се намира в близост до град Елена. По целият път има обособени много места за почивка, като районът е подходящ и за практикуване на скално катерене.

Ето и няколко съвета, в случай че решите да посетите това красиво българско село:

Ако сте тръгнали към Мийковци през зимата, задължително се придвижвайте с високопроходим автомобил, за да избегнете непредвидени ситуации (там пада доста сняг).

Пистата край Мийковци, която споменахме, е по-подходяща за любители-скиори.

В къщите за гости обикновено има възможност да се ползва кухнята. Когато си правите резервация е добре да уточните това, тъй като на някои места тази услуга се заплаща допълнително, а на други – не.

А ето и някои от  забележителностите на град Елена, който, както казахме, е съвсем близо до Мийковци и може би ще решите да го посетите:

Даскалоливницата

Построена е през 1844 година за нуждите на първото класно училище, основано от Иван Николов Момчилов година по-рано. Освен че присъства в герба на Елена, интересен е и факта, че Петко Рачов Славейков е неин възпитаник.

Часовниковата кула

Построена през 1812 година, тя също присъства като основен символ в герба на града. Попаднете ли в Елена, няма начин да не я видите или чуете, независимо къде точно се намирате – това не е случайно, тъй като още при строежа ѝ е замислено да се вижда и чува от всяка точка на града.

Селски туризъм в България: Мийковци

Църквите

На територията на Елена могат да бъдат посетени и две интересни църкви –“Успение на Пресвета Богородица” (построена на мястото на параклис) и “Свети Никола”. Последната е най-старата в града, като има сведения за нейното съществуване още в началото на XVI век. Макар външният и вид да е непретенциозен, във вътрешността и има много стойностни стенописи, заради което мястото е обявено за паметник на културата с национално значение.

Сред останалите забележителности на града са: Попниколовата къща; къщата-музей на “Иларион Макариополски”;  Разсукановите къщи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин