Серес – слънчевият град - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Серес – слънчевият град

Древното име на Серес е Сирис - идва от „сириос“ („слънце“) и това ще ви се стори толкова логично, когато от студена и снеговита България пристигнете тук в края на зимата. Този слънчев град ще ви посрещне с цветни хвърчила, вкусотии и двуетажна църква.

Серес съществува без прекъсване буквално от хиляди години. Когато се разхождате по улиците му обаче, у вас остава впечатлението за модерен, по средиземноморски уютен град. Серес (или Сяр, както е известен още на български) е дълбоко свързан с българската история - и до днес тук живеят българи, а по улиците може да ви се случи да чуете българска реч.

Ако дойдете в Серес във вторник, ще попаднете в глъчката на оживен пазарен ден. Освен, че в магазините има намаления, дори и на марковите стоки, по улиците излизат десетки други търговци, които продават какво ли не. Около Сирни Заговезни навсякъде из града ще видите да се продават разноцветни хвърчила („аетос“). В първия ден от Великите пости гръцките семейства излизат на пикник на открито и ги пускат.

Серес е чудесна уикенд дестинация и освен с гирос, сладкиши и шопинг, може да ви изкуши и с няколко залитания към древна култура и история. На централния площад „Свобода“ се намира археологическият музей, който в миналото е бил безистен (покрит пазар). В Гърция до наши дни са запазени само два такива безистена – в Серес и в Солун. В центъра на Стария град си заслужава да се отбиете в базиликата „Св. Теодорос“, която е построена около 1224 г. от Теодор Комнин. След опустошителен пожар през 1913 г. от впечатляващите й мозайки са запазени само апостол Андрей и ръцете на апостол Лука, а зад олтара все още стои внушителна, макар и разпадаща се, мозайка, изобразяваща Тайната вечеря.

От хълма Кулас, обрасъл с борове, над града се издига древният акропол. Вдигнете глава да го видите, докато сте още долу. Възрастта му е внушителна – над 3400 години. Освен от римляни, крепостта е използвана и от византийци, сърби, българи и османци. Край Серес през 1196 г. Иван Асен I разгромява византийците, а през 1206 г. Калоян повтаря успеха му, но срещу Латинската империя. След битката при Клокотница през 1230 г. Иван Асен II отново превзема града. От крепостта се разкрива чудесна панорама отвисоко. Докато сте на хълма, непременно влезте в църквата Агиос Николаос, която е една от малкото на два етажа. Ако искате да стигнете пеша, ще ви трябват около 40 минути от центъра.

Полезна информация: Може би най-доброто време да посетите Серес е краят на зимата и началото на пролетта. Докато у нас температурите стремително падат, понякога далеч под нулата, средиземноморският климат в Серес ще ви зареди със слънце и добро настроение. През лятото градусите често са над 40. Серес се намира само на 40 км от граничен пункт Кулата. Имайте предвид, че магазините затварят около 14-15 часа в събота, а в неделя повечето не работят.

Маршрути: Оттук до Кавала са само 30 минути с кола, до Солун се стига за около час. На около 50 км североизточно се намира пещерата Алистрати, в която можете да се разходите на 1 км навътре сред внушителни сталактити и сталагмити. Езерото Керкини се намира също на около 50 км от Серес, в югозападна посока. На около 20 км от Серес се намира днес запустялото село Баница, където през 1903 г. загива Гоце Делчев. От някогашното селище в наши дни на един хълм е останала само камбанарията на църквата, а ако се вгледате внимателно, ще видите и останки от някогашните стенописи.  

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно място с интересна история, маршрут или вдъхновение за пътешествие!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин