Ларунг Гар – най-голямото будистко селище в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ларунг Гар – най-голямото будистко селище в света
Автор: Peika.bg
Ларунг Гар – най-голямото будистко селище в света
Снимка: BODHICITTA

Къде би бил един будистки университет, ако не сред зелените хълмове на планина? Хиляди дървени постройки се сгушени една в друга в китайската долина Ларунг Гар в една общност, която представлява най-голямото будистко селище в света.

33622

Академията Ларунг Гар е разположена на 3800 метра височина, а населението й е около 40 хиляди души. Будитската академия е създадена през 1980 г. в необитаемата дотогава долина от влиятелния лама Джигме Фънтсок и днес там се обучават мъже и жени от Китай, както и от Тайван, Хонг Конг, Сингапур и Малайзия.

На желаещите да бъдат посветени в будистката религия им се налага да живеят в доста трудни условия, като те започват още от самото начало. Самото селище, което се нарича Сертар, е на 595 километра от Ченгду и дотам се стига за 20 часа с придружител-наставник.

33621

Условията са доста първични, като жителите на селището трябвада споделят общи тоалетни, а в неотоплените им червени жилища има от една до три стаи.  Сградите на учещите са в близост до училищата им, а кварталите са разделени по възраст и пол от ветровит път.

33620

Интересното е, че там телевизията е забранена, но пък много будисти имат iPhone 4 втора ръка. В селището са добре дошли и външни хора, тъй като Сертар се издържа основно от дарения, двете къщи за гости и един малък магазин.

33624

И ако през деня над долината се разкрива внушителна гледка от многобройни къщи, то през нощта, когато запалят огньовете и светлините, мястото изглежда, сякаш дългото тяло на китайски огнен дракон се промъква между постройките в Ларунг Гар.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин