Сетенил де Лас Бодегас - град под скалите - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сетенил де Лас Бодегас - град под скалите
Автор: Георги Василев

Добре дошли в град Сетенил де Лас Бодегас, където около 3000 души буквално живеят под скала. Днес градът е популярна туристическа дестиняция, която привлича хора от цял свят с уникалната си архитектура. В Испания повечето градове от този тип са построени върху скалите, за разлика от този, чиито къщи са издълбани в самите канари, под заплетените пещерни тунели.

Името на града е свързано с богатата му история. Сетенил идва от латинските думи septem nihil, които в превод означават "седем пъти не!". Това се отнася за седемте опита на католическите владетели да си възвърнат града от маврите - арабски завоеватели, които владеели голяма част от Испания през Средновековието. След успеха на това начинание жителите започнали да използват хладните места под скалите, за да складират цялата си продукция. Точно оттук идва и втората част на името на града, Бодегас, което означава склад на испански.

Хората са се нанесли тук по практически причини - естествените пещери се оказват идеални за живеене, защото всместо да строят цяла къща, която да пази топлината през зимата и хлад през лятото, хората е трябвало да пристроят единствено предната фасада на дома си. Смята се, че мястото е обитавано от хора от преди 2500 години, въпреки че първите сведения датират от седми век.

Сетенил предлага на гостите си невероятно вино и вкусни испански деликатеси, както и възможност да посетят множество забележителности (римските руини на Асинипо, готическата църква Енкарнасион и др.) и туристически маршрути. Уникална и неповторима обаче остава архитектурата. Именно тесните каменни улички и скалните къщи привличаат повечето туристи, жадни да усетят атмосферата на бялото село.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин