Северен Кипър ще заселва изоставения курорт Вароша, от който бяха изгонени 30 000 гърци - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Северен Кипър ще заселва изоставения курорт Вароша, от който бяха изгонени 30 000 гърци
Автор: Peika.bg
Северен Кипър ще заселва изоставения курорт Вароша, от който бяха изгонени 30 000 гърци
Снимка: wikipedia.org

Курортът е необитаем близо 40 години и е неутрална територия след турската инвазия. 

Премиерът на кипърските турци Ерсин Татар заяви, че възстановяването на Вароша, сега зловеща колекция от изоставени хотели, църкви и резиденции, ще донесе ползи за търговията и туризма.

Татар не е обявил краен срок за приключване на проекта. Миналата година се проведе конференция за правните, политическите и икономическите аспекти на отварянето на Вароша под управлението на кипърските турци

Това решение е в разрез с приетите през 1984 и 1992 г. резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Според тях опитите за заселване, на която и да е част от Вароша от хора, различни от нейните законни жители, кипърски гърци, са недопустими

След решението Вароша да бъде управлявана от кипърските турци, правителството на самообявилата се Севернокипърска турска република започва цялостен преглед и оценка на имуществото на града.  Това е част от първия етап по подготовката за неговото отваряне, заселване и възстановяване.

Близо 70% от имотите във Вароша принадлежат на религиозната фондация на кипърските турци EVKAF, а не на изселените гърци. 

Около 39 000 гърци са били изселени от града през 1974 г. след турската инвазия. Отварянето на града под турско управление ще разпали наново конфликта в разделената държава.

Северен Кипър ще заселва изоставения курорт Вароша, от който бяха изгонени 30 000 гърци
Снимка: wikipedia.org

Вароша днес е град-призрак в Кипър, а в миналото е квартал на Фамагуста. Преди окупацията от Турция през 1974 г. e модерен туристически курорт. В наши дни достъпът до Вароша е забранен и продължава да е ненаселен към 2018 г. Де факто е под контрола на непризнатата Севернокипърска турска република.

Името Вароша идва от турската дума varoş, която означава предградие. През 70–те години на ХХ в. тя е водещата туристическа дестинация в Кипър. Строят се много нови сгради и хотели. Добива широка популярност и е посещаван от знаменитостите Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън, Ракел Уелч и Бриджит Бардо.

Сред големите улици във Вароша е „Леонидас“. Тя е главно търговска и развлекателна, на нея се намират барове, ресторанти, нощни клубове, както и автокъща на „Тойота“. В миналото населението е достигало около 39 000 души.

На 20 юли 1974 г. турските войски дебаркират на острова и населението напуска Вароша, часове преди двете армии да се срещнат. Те се заселват предимно в Паралимни, Дериния и Ларнака. Именно Паралимни днес де факто е окръжен център на окръг Фамагуста. Когато турската армия придобива контрол над територията, тя го огражда и оттогава не се допуска никого, с изключение на турски военни и персонала на ООН. Хората, живеещи във Вароша се надяват да се върнат в дома си, когато ситуацията се успокои, но това така и не се случва. Резолюция 550 на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г., разпорежда Вароша да бъде предаден на администрацията на ООН

В наши дни, вследствие на изоставянето, постройките продължават да се разпадат. Тревата е избуяла в района, като металите са корозирали, а прозорците са изпочупени. Морски костенурки са наблюдавани да гнездят на безлюдните плажове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин