Северна Корея: Последното бяло петно на картата - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Северна Корея: Последното бяло петно на картата
Автор: Мария Ангелова

Северна Корея успява да остане едно от последните бели петна на световната карта. Днес можете да отидете, където си поискате само с няколко полета, освен в това последно убежище на крайния социализъм от сталинистки тип. Да бъдеш турист в Северна Корея граничи с научната фантастика, поради което в съвременния свят се смята за истинско приключение. Допускат се максимум 2000 чужденци годишно, които подлежат на щателна предварителна проверка, а основната атракция тук са изолацията и назадничавостта на цял един народ.

Веднъж влезли в страната, вие оставате без телефона, фотоапарата и независимостта си. Водят ви, където държавата прецени, виждате, каквото е предвидено да видите, не можете да ходите никъде сами, през цялото време ви придружават двама гидове, одобрени от държавата (от които единият почти сигурно от службите).

Дори и да не успеете да преживеете Северна Корея от първо лице, ето малко щрихи от обичайното пътешествие до там, които ще ви помогнат да си представите атмосферата.

Пхенян е град с милиони жители и почти никакви МПС-та по улиците. Хората използват предимно градския транспорт или ходят пеша.

Въпреки че няма почти никакво движение по улиците обаче, на всяко кръстовище в центъра на столицата има по един регулировчик, облечен в безупречна униформа, включително с бели ръкавици.

Улиците на столицата Пхенян (2,6 милиона жители) не са като улиците в останалите градове в Северна Корея. Тук живеят почти само представители на политическия елит, а за обикновените хора от други населени места дори за посещение на столицата е нужно специално разрешение.

Севернокорейците живеят в предимно нови сгради с много апартаменти (тъй като над 90% от сградите са унищожени по време на Корейската война, най-старите здания са на 60-ина години). Какво жилище ще получи даден жител на страната зависи от социалния му статус и от броя на членовете на семейството му.

Една от най-прочутите сгради в Северна Корея е огромен хотел във формата на пирамида – започнат през 1989 г. и незавършен досега.

Хотелът, в който най-често настаняват чужденците в Пхенян, се нарича Yanggakdo International Hotel и се намира на отделен остров, който гостите нямат право да напускат сами.

В Пхенян се намира (спорно) най-дълбоко разположената метро система в света (Киев и Москва също твърдят, че са номер 1). Дълбочината на станциите е около 110 м, а возенето на ескалаторите отнема около 2 минути.

В Северна Корея интернетът и мобилните телефони са непознати.

Пхенян си има Триумфална арка в чест на съпротивата на Северна Корея срещу Япония. Дори и да сте виждали арката в Париж, тази също не е за подценяване, най-малкото е с 10 м по-висока.

Паметникът на основаването на партията в Пхенян е друга мегаструктура, която се състои от три огромни инструмента - символи на трите стълба на севернокорейското население – сърп (селянина), чук (работника) и четка (интелектуалеца).

В Северна Корея няма рекламни билбордове - билбордовете и стените се използват за цветните плакати с лозунги, които можете да видите навсякъде. Стилът на всички плакати е един и същи, а една от най-прочутите кампании, добили популярност по света, гласи (по време на глада 1994-98 г.): „Нека всички ядем по два пъти на ден!“. Броят на жертвите на глада за тези години е твърде спорен, като варира от 200 000 до 3,5 милиона.

Докато сте в Северна Корея, вашата обиколка вероятно ще включи и репетиция на прочутите гимнастически синхронни изпълнения, които включват до 100 000 участници, които изпълняват синхронизирани до съвършенство форми, акробатика, живи картини.

Това че Ким Ир Сен почина през 1994 г., не означава, че той не може да продължава да бъде президент на републиката – де юре тази длъжност все още е заемана от него! А за да не забрави никой за това, гигантски бронзови статуи напомнят на жителите на Северна Корея за него.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин