Северна Корея - неща, които трябва да знаете, преди да тръгнете (Част 2) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Северна Корея - неща, които трябва да знаете, преди да тръгнете (Част 2)
Автор: Peika.bg
Северна Корея - неща, които трябва да знаете, преди да тръгнете (Част 2)
Снимка: pixabay

Някога чудили ли сте се какво е да пътувате в отшелническото кралство Северна Корея? 

От местните закони до всякакви други ограничения, ето какво трябва да знаете, за да сте в безопасност, ако пътувате до Северна Корея.

5. Почитайте лидера

Повечето, ако не всички, туристически групи са помолени да се поклонят тържествено и да поднесат цветя един или два пъти пред статуи на Ким Ир Сен, когато посещават паметници с национално значение. Винаги действайте с уважение към образите на севернокорейските лидери.

Ако не мислите, че можете да спазвате правилата, да се държите се с уважение и запазите негативни мисли или мнения за себе си, трябва да преосмислите пътуването си до Северна Корея.

Престъпно деяние в Северна Корея е да се прояви неуважение към настоящите и бивши лидери на страната Ким Чен Ир и Ким Ир Сен. Лицата, нарушаващи законите на Северна Корея, дори несъзнателно, могат да бъдат изгонени, арестувани или затворени.

6. Местни закони, които трябва да знаете

Всяка неразрешена дейност може и ще се разглежда като опит за шпионаж. Ако пътувате без придружител без изрично официално разрешение или всеки опит за разговор със севернокорейски граждани, тези действия ще се приемат като опит за шпионаж. Винаги оставайте с водач и никога не правете нищо, за да привлечете вниманието към себе си от местните власти.

Властите на Северна Корея могат да ви глобят или арестуват за неоторизирани валутни операции или за пазаруване в магазини, които не са предназначени за чужденци.

Не правете снимки, освен ако не ви е казано, че можете; Правителствата на Северна Корея могат да възприемат правенето на неразрешени снимки като шпионаж, конфискуват камери и филми и/или задържат фотографа. Фотографирането на сцени на бедност или други неща, които могат да предизвикат негативно впечатление от КНДР, също може да доведе до конфискация. Трябва да поискате разрешение, преди да правите снимки в КНДР, включително на служители, войници или други хора. Ръководствата на КНДР могат да предоставят разрешение за правене на снимки.

7. Престъпност в Северна Корея

Няма да бъдете засегнати от сериозно престъпление в Северна Корея. Посещението ви ще бъде толкова строго контролирано, че просто няма да можете да станете жертва на престъпление. Най-лошото, което можете да очаквате, е дребна кражба, особено на летището в Пхенян и на публичните пазари. Както винаги трябва да проявявате грижи, бъдете нащрек за обкръжението и се уверете, че личните вещи са в безопасност. Само защото движенията ви са плътно хореографирани, не бива да ставате прекалено разсеяни.

8. Здраве в Северна Корея

Посещението ви ще бъде толкова строго контролирано, че в Северна Корея не би трябвало да има реални рискове за вашето здраве. 

Въпреки това  маларията е с повишен риск, особено в южната част на страната, а японският енцефалит не е необичайно нещо за страната.

Водни, хранителни и други инфекциозни заболявания (включително туберкулоза, коремен тиф, хепатит, морбили, холера и бяс) се появяват с по-сериозни огнища от време на време. Вашите ястия обаче ще бъдат строго контролирани и няма да имате достъп до улична храна.

От март до май жълтият прах, който се пренася на Корейския полуостров от силни ветрове от  Монголия и Китай, може да причини дразнене на очите, носа, устата и гърлото и може да обостри дихателните и сърдечно-съдовите проблеми.

Трябва да обмислите следните ваксинации, преди да пътувате до Северна Корея:

  • Хепатит А
  • Хепатит Б
  • Японски енцефалит
  • Тиф
  • Уверете се, че тетанус-дифтерията, морбили, паротит и рубеола са актуални

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин