Северното сияние ще бъде наречено - и вие можете да помогнете за избора на име - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Северното сияние ще бъде наречено - и вие можете да помогнете за избора на име
Автор: Peika.bg
Северното сияние ще бъде наречено - и вие можете да помогнете за избора на име
Снимка: pixabay

Някои хора може да мечтаят да видят името си да е на звезда, но какво да кажем за северното сияние?

Появите на северното сияние в Арктическа Европа - която включва финландска и шведска Лапландия и северна Норвегия - вече ще бъдат назовани и дори можете да предложите име, като посетите уебсайта This is Arctic. Ако имате късмет, вашето предложение може някой ден да освети небето.

Полярното сияние или северното сияние не е просто магическо явление в нощното небе - това е слънчева буря от малки частици, взаимодействащи с атмосферата. Полярните сияния се раждат, когато слънчевите бури изпращат заредени слънчеви частици към Земята. На свой ред електроните в атомите преминават в по-високо енергийно състояние и когато се потопят обратно в обичайното си състояние, те освобождават светлина. Те се проявяват в безкрайно разнообразие от цветове и интензивност, вариращи от фини, почти призрачни фигури, движещи се в небето до живо и интензивно многоцветно светлинно шоу.

Има повече от 200 дни в годината, в които се случват сияния. Но повечето от тях за съжаление не можете да видите поради фактори като лоши метеорологични условия или се случват през светлата част на денонощието.

За да определи кои сияния ще получат име, Центърът за прогнозиране на космическото време разчита на инструмент, който анализира рентгеновата активност на слънцето. Въз основа на тези данни те могат да открият, че най-силните, по-видими явления на полярното сияние ще следват тази дейност ден-два. След това ще избере име за конкретното сияние и ще го публикува на своя сайт и Instagram. Те имат набор от имена, които идват от историята, културата и митологията на региона, но насърчават хората да представят и свои собствени вдъхновени от скандинавските имена.

В културно отношение сиянието е много важно за скандинавския и арктическия регион. Например в скандинавската митология светлините са свързани със зората на сътворението и викингите вярвали, че северното сияние е душата на воюващите воини. Дори да знаем науката зад това как се случват, има нещо вълшебно в полярното сияние. 

Тъй като 2020 г. е особено предизвикателна година, превръщането на този опит в нещо, което може да се споделя и обсъжда, проблясва надежда. 

Хората могат да говорят за конкретни полярни сияния по име и да споделят снимки в социалните медии с точния хаштаг, като #AuroraHarri.

"Полярните сияния имат значение за местните хора и посетителите откакто се помним", каза Джеси Кетонен, мениджър за комуникации на Visit Arctic Europe II. „Искахме да започнем да ги именуваме, за да им отдадем още по-голяма почит, когато се върнете към спомените си. И го направихме за местната общност също, за да споделим опита си по целия свят."

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин