Шамони: Ски курортът, който дължим на един лекар - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шамони: Ски курортът, който дължим на един лекар
Автор: Мария Ангелова

Понякога трябва да се почне много отдалеч. Защото много от днешните ски курорти имат интересни истории, но Шамони спокойно може да спечели купата в тази дисциплина (стига някой да организира такъв турнир).

1741 – това е една от на-важните години в историята на долината на Шамони, защото тогава за първи път двама англичани пристигат в тогава малкото село в подножието на Монблан и предизвикват истинска лятна туристическа истерия, която продължава цели 170 години – а именно походите до ледника Мер дьо Глас (Морето от стъкло).

1893 – според няколко независими източника това е годината, когато за първи път ски докосват снега на Шамони. Популяризирането на спорта през следващите години е дело на един... лекар.

Доктор Мишел Пайо бил сред първите, които осъзнали колко важни са ските за напълно изолираните зимно време селяни в района. Доктор Пайо открил ските през 1896 г. и дори зимно време ги ползвал, за да навестява пациентите си. Малко по малко първите самотни скиори започнали да се появяват в Шамони.

Докторът освен че преливал от излишна енергия, бил и голям активист и социален тип, та участвал в куп дейности и първи неща - като създаването на Френския алпийски клуб (1902), прокарването на маршрута Високия път (Haute Route, 1903), първото спускане на Вале Бланш (1903), организирал и първото ски състезание в Шамони (1907).

Отваряме малка скоба за Високия път (ски преходът ШамониЦермат), който е високо ценен от скиорите с много опит зад гърба си – заради предизвикателството и най-вече заради невероятния пейзаж по пътя. По-голямата част от трасето е ледникова, като от Шамони в подножието на Монблан се достига до Цермат. Финалното спускане просто няма равно с гледката, която е доминирана от връх Матерхорн.

Това, което окончателно очертава Шамони като голяма работа в ски курортите е провеждането на Зимните олимпийски игри през 1924 г. Вече никой нямал и капка съмнение по кои писти ще се спуска следващата зима.

Тук е рай за биатлон, алпийски преходи, всякакви видове екстремни ски дейности, зимни спа удоволствия, а от сезон 2012/2013 всички табелки по пистите са обновени.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за зимни пътешествия! 

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин