Шест любими места с „Б“ на Балканите - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шест любими места с „Б“ на Балканите
Автор: Peika.bg

1. БАНСКО, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Ха сега, знаехте ли, че и съседите си имат Банско? И тяхното е туристическо, обаче си нямат ски, ами минерални извори. Впрочем, и нашето има минерални води, но не можем да стигнем до тях от всичките тези мераци за зимни спортове. За мен най-интересното у съседите са Римските терми, които лесно можете да пропуснете, ако не внимавате – те са се скрили буквално в един изкоп до големия стар соц-мастодонт, балнео-хотелът „Цар Самуил“.

Виждате ги вече когато сте точно на ръба на изкопа, и ви се струва трудно да повярвате, че всичко това се е вместило вътре. На място няма много информация; според онлайн източници баните са от 3-ти век сл.н.е., макар че непосредствено до тях има нещо като малка проходна пещера, през която минава водата и там има следи от по-старо ползване. Разходете се из комплекса, поседнете на ръба на басейна или под някоя от арките и си представете как е било, когато наоколо е шумяла топлата вода и е кипял живот.

2. БАРГАЛА, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Намира се близо до град Щип, и е друг чудесен римски обект. Споменава се в различни източници като римски каструм (военен лагер) от края на 4-ти век сл.н.е., впоследствие епископски град. Бил е с площ около 5 ха, ограден с дебели над 2 м. каменни зидове. Днес можете да видите части от тези зидове заедно с една от портите, част от широката централна градска улица, внушителните останки на Епископската базилика, основи на жилищни помещения и бани.

В баните можете да надзърнете под подовото отопление и в някои от басейните. А в единия ъгъл има и помещение с полу-закопани в земята големи делви, което е или склад за зърно и други провизии, или винарната, която се споменава в разни информационни материали. Когато последно ходих до Баргала, входът все още беше свободен, а находките от обекта са изложени в Историческия музей в Щип.

3. БУТРИНТ, АЛБАНИЯ

Древен град, част от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Намира се съвсем в югозападната част на страната насред изключително странен ландшафт, който е обявен за Национален парк със същото име. Гледа към т.нар. Канал Вивари, свързващ езерото Бутринт с Адриатическо море, а буквално на един хвърлей е остров Корфу. Една от атракциите на Корфу е екскурзия с корабче до древния град. От своя страна пък, ние като европейски гости в Албания се възползваме щедро от гръцката мобилна мрежа, за да не плащаме главорежещи цени за роуминг.

Шест любими места с „Б“ на Балканите
Снимка: Manya the Tourist

Бутринт е обитаван от около 50 000 години пр.н.е. до неотдавнашния 19-ти век, като най-много останки има от римския и венецианския период. Ще ви оставя сами да откриете останалото, да не ви отнемам удоволствието. Но си пригответе минимум половин ден!

4. БАКАР, ХЪРВАТИЯ

Продължаваме на север по Адриатическото крайбрежие, покрай Дубровник и Сплит, докато стигнем залива на Риека. Там, съвсем близо до любимия ми остров Крк, е закътано едно фантастично заливче. Така де, щеше да е фантастично, ако соц-ът не го беше освинил, с извинение, посредством плясването на огромен и адски грозен индустриален комплекс (завод за кокс) точно на входа му. Заводът не работи от 1995 г., но си е все така адски грозен. Ще попитате защо тогава е в списъка ми с любими места? Ако обърнем гръб на завода и погледнем към дъното на залива, ще видим градчето Бакар, катерещо се от пристанището по склона нагоре.

Ще го запомня с две неща: най-вкусната рибна вечеря в Хърватия и неделната сутрин, в която съседите се бяха събрали да чистят църквата заедно, като всеки беше донесъл по нещо за закуска.

5. БРАН, РУМЪНИЯ

Едно от местата, включени в графа „Задължителни“ при първо посещение в Румъния. Известно с така наречения „замък на Дракула“, който няма почти нищо общо с Дракула. Е, твърди се, че го бил посещавал в някакъв момент, и в една от стаите има негов портрет, но дотам. Останалото е маркетингов трик. Замъкът Бран, както е правилно да се нарича, първоначално е бил изграден от дърво през ранния 13-ти век, и едва в следващото столетие подменен с каменен.

Самото местоположение е доста атрактивно, как израства от скалата и сякаш се е слял с нея. Атрактивна е и архитектурата, особено отвътре; изглежда малко като лабиринт или като отделни части, които хаотично са добавяни една след друга. В ресторантчетата под замъка сервират вкусна храна, макар и малко скъпичка, като край всеки известен туристически обект.

6. БРАШОВ, РУМЪНИЯ

Съсед на Бран, също в списъка „Задължителни“, ако имате малко повече време. Известни са централният площад и така наречената Черна църква, която в някакъв момент е горяла и е опушена (почернена).

Изключително приятно място за разходка със специфична атмосфера в централната част и много възможности за вкусно похапване. Ако се озовете там по време на някой празник, както ми се случи на мен по Великден, вероятно ще попаднете на открит пазар на площада. А това е нещо, което препоръчвам с две ръце, особено на колеги-чревоугодници. Ще спомена сергията с различни колбаси и калъпи пастет от черен дроб с добавки (маслинки, зеленчуци), после сергията с пържени мекички, а накрая и тази с големи блокове и пити ръчно правен шоколад с ядки, плодове и прочее, от който ви секат парчета със сатърче. Ммм…

За да не будя недоумение, отбелязвам, че Букурещ, което е много любимо място, започващо с „Б“, и също очевидно е на Балканите, не е включено в днешния списък само защото заслужава своя самостоятелна статия. Която и ще получи, скоро!

Автор: Симана Марковска - за още интересни приключения, вижте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин