Шестте най-добри маршрута за къмпинг и глемпинг в Турция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Шестте най-добри маршрута за къмпинг и глемпинг в Турция
Автор: Peika.bg
Шестте най-добри маршрута за къмпинг и глемпинг в Турция
Снимка: pixabay

Заобиколена от природа, в хармония с околната среда и представяща актуален подход към устойчивост... Турция отдавна се слави със своите прекрасни пейзажи, богатата си кухня и древните си градове, които озаряват историята. Сега страната предлага на посетителите изживяване от ново поколение за летните месеци – различни места за къмпинг и глемпинг (луксозно къмпингуване) сред девствена природа!

Къмпинга и глемпинга са особено привлекателни за пътуващите, които търсят бягство от тълпите сред природата, залагайки на сигурното пътуване.Тук в Турция, голямото разнообразие от места за къмпинг и глемпинг гарантират, че както възрастните, така и децата могат да се насладят на тази ваканция. Например, семейните къмпинги разполагат с удобства като детски площадки. Някои къмпинги и глампинги са разположени на места с пясъчни плажове и плитки морета – подходящи за всяка възрастова група! Освен това много места за къмпинги в Турция, разполагат с удобства, като вода, електричество и специални зони за готвене.

Шестте най-известни маршрута за къмпинг и глемпинг в Турция са описани по-долу: красиви райони, идеални за летните месеци, близо до древни градове и местни заведения за хранене – и сред природа, където буйната зеленина се простира в искрящо синьо...!

Кабак Бей - Фетие, Мугла

Кабак Бей, в сърцето на Средиземно море, е страхотен избор за къмпингуващи, които искат да изпитат триото море-пясък-слънце в своята палатка или зона за глемпинг. Този спокоен залив в район Фетие на Мугла е наистина великолепно място, където зелената природа се разпростира до чистите тюркоазени води. Необятната природа на Кабак Бей предлага туристически пътеки; всъщност това е една от спирките по Ликийския път, туристическия маршрут на дълги разстояния на Турция. Маршрутите за преходи отвеждат посетителите до най-важните центрове на Ликийското Кралство и след това до залива Кабак, където могат да разпънат палатка и да се разхладят в лазурните води. Вечер късметлиите могат да станат свидетели на възхитителен танц на светулки!

Фараля - Фетие, Мугла

Фараля, ваканционният курорт в Турция, известен със своите девствени плажове и лазурни заливи, привлича вниманието към глемпинг центровете, където лукса и природата се пресичат. Предлагайки удобства, които не отстъпват на тези в луксозните хотели, Фараля разполага с обзаведени с вкус палатки, наподобяващи дървени бунгала и ресторанти, които показват местните специалитети. Идеален да избягате от тълпите, Фараля прави глемпинг изживяването на няколко стъпки отвъд обичайното. Частната градина на курорта, уединените зони за плуване, джакузито и зоните за масаж, са модерни сред двойките на меден месец.

Долината на Пеперудите – Фетие, Мугла

Шестте най-добри маршрута за къмпинг и глемпинг в Турция

Долината на пеперудите, кръстена по този наин, заради това, че има над 80 вида пеперуди, които живеят в района, въвежда посетителите в естествения им хабитат, който според някои наподобява рай. Къмпингуващите могат да разпънат палатка в този буен оазис, заобиколен от стръмни скали с височина до 350 метра. Те биха могли да отседнат в глемпинг зоната, която гали сетивата с успокояващите звуци на водопад или да се насладят на девствен плаж с нежно плискащи се вълни. Освен къмпинги, настаняването в Долината на Пеперудите включва природосъобразни бунгала и каменни къщи. Долината е близо до Бабадаг, най-известният маршрут за парапланеризъм в Турция – посетителите могат да внесат адреналин в престоя си с уникално изживяване в небето и на земята.

Кападокия, Невшехир

Шестте най-добри маршрута за къмпинг и глемпинг в Турция

Завладяваща Кападокия, датираща от епохата на Палеолита, е един от най-вълнуващите пейзажи в света и предлага също толкова вълшебно къмпинг изживяване. Известен със своите очарователни приказни комини, мистериозни подземни градове и местни деликатеси, този отличителен регион също е дом на множество къмпинги, много от които са в близост до важни обекти като музея на открито Гьореме, долината Ашиклар и село Аванос. В Кападокия посетителите могат да заспят в палатката си, наблюдавайки приказните комини и да се будят с балоните плаващи в небето. Повечето от къмпингите в района предлагат удобства като басейни, душове, електричество и кафенета, както и алтернативи за настаняване като каравани и ремаркета.

Национален парк Йедигьоллер, Болу

Шестте най-добри маршрута за къмпинг и глемпинг в Турция

Национален парк Йедигьоллер, в границите на провинция Болу и където буйните черноморски гори заобикалят обширните езера, е идеална дестинация за къмпингуващи, търсещи девствена природа и спокойна атмосфера. Къмпингуващите могат да разпънат палатките си на брега на езерото в този парк с природни чудеса, който е кръстен на седемте си езера. Парка може да бъде разгледан по време на разходки, с велосипеди, съшо така - за по-неравен терен се предлагат екскурзии с АТВта. С цел опазване на флората и фауната на парка, паленето на огън е разрешено само на определени места и в определени часове.  Ресторант в парка предлага вкусни местни ястия.

Национален парк Игнеада, Къркларели

Шестте най-добри маршрута за къмпинг и глемпинг в Турция

Националният парк Игнеада е домакин на един от най-големите глемпинг центрове в Турция. Богат на биоразнообразие, регионът е дом на 670 растителни вида и 194 вида птици. Той също така разполага с голямо разнообразие от удобства за къмпингуващи, които искат да са сред природата, без да жертват комфорта. Дървените „палатки” в парка съчетават радостта от къмпингуването с комфорта на хотела. В тези уютни постройки, повечето от които са с капандури или покриви със стъклени панели, гостите могат да се насладят на гледка към горското небе от удобните си легла. В допълнение към открит басейн, който се вписва идеално в драматичната зеленина на горите, центърът разполага с арт работилници, дейности сред природата и няколко ресторанта с международна и турска кухня.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин