Ще създават иновативен плаващ град - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ще създават иновативен плаващ град
Автор: Peika.bg
Ще създават иновативен плаващ град

На специално събитие на ООН, посветено на заплахата, пред която са изправени крайморските селища заради постоянно покачващото се надморско равнище бе представена идеята за изграждането на плаващ град.

На събитието бе представено как напълно независими селища, разположени върху водата, могат да произвеждат собствени храна, енергия, прясна вода и нулев отпадък.

На кръглата маса група строители, инженери и архитекти представиха концепция за достъпен плаващ град, в който могат да живеят 10 хил. души. Той ще бъде изграден от шестоъгълни платформи, всяка от които ще има около 300 жители, а сградите ще бъдат високи между 4 и 7 етажа.

Ще създават иновативен плаващ град

Именно така се ражда концепцията за Oceanix City. Въпреки че създателите на идеята все още се нуждаят от финансиране, проектът по същество е инструментариум за инвеститорите, които са достатъчно смели да поемат проекта.

Самата структура ще бъде закотвена за дъното на океана и ще разчита изцяло на концепцията за т. нар. „океанско земеделие“, което ще рече отглеждане на храна под повърхността на водата. Така например клетките под платформите биха могли да събират миди, калмари и други видове морски дарове. Аквапоничните системи ще използват отпадъци от риба, за да подпомогнат оплождането на растенията, докато вертикалните ферми ще генерират целогодишна продукция. И двете технологии биха могли да помогнат на града да се самозадоволява с храна по време на ураган или друго природно бедствие.

Ще създават иновативен плаващ град

Формата на сградите на водният град са шестоъгълници, тъй като те се считат за един от най-ефективните архитектурни форми. Същевременно строителите ще използват възможно най-малко и природовъобразни материали.

Целият град ще се състои 6 села, като всяко ще бъде разположено на една от 6-те платформи. Идеалният брой жители, които ще могат да живеят в този град, е 10 хил. Това ще позволи на острова да постигне „пълна автономия”, като произвежда собствена енергия, прясна вода и топлина.

Там няма да е позволена употребата нито на автомобили, нито на превозни средства с вредни емисии. Не са предвидени дори камиони за боклук – вместо тях ще има инсталирани пневматичните тръби за боклук, които ще транспортират отпадъците в станция за сортиране, където те биха могли да бъдат идентифицирани и пренасочени. Също така градът ще има и водна система, която извлича чиста вода от въздуха.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин