Щутгарт: Германците също правят вино - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Щутгарт: Германците също правят вино
Автор: Мира Янева

Когато става дума за вино, най-напред се сещаме за Тоскана, Бургундия, Токай... И почти никога за Германия. А германците си имат истинско лозаро-винарско бижу в югозападната част на страната – провинция Баден-Вюртембург, начело със своята столица Щутгарт. Винарският регион Баден има същия благоприятен климат като френските Бургундия и Шампан. Гроздето зрее като лудо, а вината стават превъзходни. Температурите са почти средиземноморски и затова туристическият девиз на провинцията е „Слънчевата страна на Германия“. Такова е и усещането, докато минавате покрай лозята и винените изби край пътя.

Къде да отидем

Щутгарт е единственият германски град, който има собствени лозя, както и единственият, в който специалитет е червеното вино. Освен северно и южно от града, лозови насаждения има дори в центъра! За един от най-зелените градове в Германия казват, че всеки негов обитател живее на по-малко от 2 км (20 минути) от парк или лозе. Търсете вина от местните сортове грозде тролингер и лембергер.

Другият ясно обособен винарски район е на левия бряг на река Рейн по продължението на протичането й през провинцията. Тук се отглеждат пино ноар, пино гри и пино блан.

Вино и гурме

Където има хубаво вино, има и изискана храна. В тази провинция са едни от най-добрите ресторанти в Германия, включени в най-известните световни гурме гидове (включително и няколко с три звезди от Мишлен).

По-голямата част от лозята в провинция Баден-Вюртемберг са собственост на фермерски фамилии, които се занимават с това от повече от сто години. С други думи, лозарството и винарството не са превърнати в индустриализиран процес, а носят усещането за семейна сплотеност и традиции.

Какво друго има тук

Не е нужно да тръгвате към провинцията само заради виното. Тук можете да видите едни от най-красивите германски замъци – Хоенцолерн, Хайделберг, Швецинген, Лудвигсбург, музеите на Порше и Мерцедес-Бенц (и двата в Щутгарт)... През провинцията преминава и известният Път на замъците от Майнхайм през Хайделберг към Прага. С други думи, няма начин да умрете от скука, независимо какви са интересите ви.

Остава да научите да казвате "Наздраве" на немски (Prost!) без да се хихикате и сте готови за път.

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 08.11.2012 | 17:13
Zum wohl! Следваща винодестинация - Щутгарт! Решено! :)
Абонирайте се за нашия бюлетин