Силистра - разходка назад в историята и по бреговете на Дунава (снимки) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Силистра - разходка назад в историята и по бреговете на Дунава (снимки)
Автор: Александра Любова

Силистра е пристанищен град на река Дунав, разположен в Североизточна България.

>

>

Градът има богата история и интересни забележителности. Най-известни от тях са късноантичната римска гробница и турската крепост Меджиди Табия.

За климатът в Силистра е характерно горещо лято и силно застудяване през зимата. От началото на април до края на октомври температурите са над 10°С, което прави над 200 дни топло време. Валежите са сравнително малко и недостатъчни, под средното ниво за страната. Повечето от тях са през пролетта и ранното лято.

Тези земи са били населявани още преди повече от 5000 г.пр.н.е. от траките. По-късно Римската империя превзема тогавашния град и настанява една от елитните единици ХI Клавдиев Легион там. След втората половина на VIIв. наричат града със славянското име Доростол или Дръстъри той става част от пределите на Аспарухова България. Много пъти градът е превземан от Византия и след това връщан на България. По време на руско-турската война градът е превзет от Русия и по-късно отстъпен на България.

Историята на пристанищния град е дълга и интересна. Градът помни и е събрал в себе си много и различни истории и факти. За това подсказват и множеството музеи, крепости, базилики, колони, паметници, резервати и какво ли още не.

Посещавайки Силистра има какво ново да научите и да видите. Пример за това е и Меджиди Табия - единствената напълно съхранена в интериор и екстериор крепост от османската епоха в България. Тя е част от осмаската фортификационна система, използвана по време на Кримската война и Руско-турската война. Отличава се като най-запазеното от шестте съоръжения в системата. Меджиди Табия има формата на шестоъгълник и достига височина от 8м. Намиращият се до крепостта ров е служел за препятствие и маскировка. Въпреки многото атаки срещу Меджиди Табия, тя никога не е била превземана и получава прозвището "Непревземаемата крепост". Крепостта може да бъде посетена между 8:00 и 20:00часа като няма почивен ден, а входната такса е 2лв или 1лв за ученици.

Архитектурно-археологическият резерват "Дуросторум-Дръстър-Силистра" е национален резерват, който заема почти 2/3 от площта на областния град. Навсякъде могат да се видят останки от крепостни стени, паметници и артефакти. Едни от най-интересните са Патриаршеската базилика и останките от крепостните стени на древния Дръстър, които са го защитавали от враговете.

Регионалният исторически музей е място, което не бива да пропускате да посетите. Той разполага с 2 основни експозиции - археологическа и етнографска. Етнографската експозиция заема над 300 кв.м. и в нея са изложени различни предмети от бита и културата на местното население от средата на XIXв до началото на ХХв. Там ще видите много оръдия, кукерски маски, носии и костюми.

Римската гроница е едно от емблематичните места за града. Открита е през 1942г. Тя е пример за изключителните възможности на късноантичната цивилизация. Богата е на стенописи - различни ловни сцени, човешки и животински фигури и геометрични форми.

Дунавският парк в град Силистра е първият обществен парк в страната. Основан е през 1895г. и в началото е служел като зеленчукова градина. Обгърнат в зеленина и със страхотна гледка към Дунава, той е прекрасно място за отдих и разходка, както и за безгрижни игри на малки деца. Там могат да бъдат видяни дървесни видове, които са уникални по рода си и са защитени. Дори в големите горещини короните на дърветата все ще са хвърлили своята дебела сянка на някоя пейка, така че да направят престоя ви там приятен и с положителни емоции.

Направете своето пътуване до Силистра с приятели или семейството. Със сигурност ще има богато разнообразие от места за посещение или разходка. Този прекрасен град крие в себе си много история и красиви гледки към Дунава. Залезите там са изключително подходящи за една романтична разходка или защо не за една красива снимка. Приятно пътешествие!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин