Сиянието на Стивън Кинг започна от хотел Стенли - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сиянието на Стивън Кинг започна от хотел Стенли
Автор: Peika.bg
Сиянието на Стивън Кинг започна от хотел Стенли
Снимка: Thomas

На пръв поглед хотел „Стенли“ не се различава по нищо от повечето американски хотели в колониален стил от началото на миналия век. Сградата със 155 стаи в Естес Парк, Колорадо, САЩ, е построена от автомобилния предприемач Фрийлан Оскар Стенли и отворена за гости на 4 юли 1909 г. като бързо се превръща в предпочитана дестинация за отдих и забавление за горната средна класа американци. За репутацията на хотела говори достатъчно това, че американският президент Тиодор Рузвелт и японският император Хирохито са се наслаждавали от прозорците му на прекрасната гледка към Скалистите планини.

Съдбата обаче е отредила друга репутация на хотела. През 1917 г. главният иконом Елизабет Уилсън е палила ацетиленовите фенери по време на буря, за да не остане хотелът без светилна, в случай, че спре токът. Когато е отишла да запали фенерa в стая 217, той неочаквано е избухнал, разбивайки пода под краката й и запращайки я на долния етаж. Жената оцелява, но това е един от първите случаи, в които в „Стенли“ се случват странни неща.

33253

Години наред след това гости на хотела твърдят, че духът й броди из стаите и оправя нещата им. Други казват, че клавишите на пианото в концертната зала сами са се натискали и музика е изпълвала помещението. Четвъртият етаж на „Стенли“ е известен с честите случаи на информация за паранормални явления - звуци от играещи деца, изгасящи се лампи и лица, появяващи се на прозорците.

Без да знае всичко това, писателят на хорър истории Стивън Кинг и жена му Табита се оказват в хотела през 1974 г. Престоят им е наистина като в история на ужасите – те са единствените гости на хотела, вечерят сами в празната трапезария, а музика ехти из помещението. Същата нощ в стая 217 писателят сънува как тригодишният му син тича, уплашен из дългите коридори на хотела, и се събужда в ледена пот.

33255

Сънят от стая 217 и атмосферата в хотел „Стенли“ провокират въображеинето на Кинг и той написва „Сиянието“ (The Shining) страховита история за хотел, наречен Овърлуук (Overlook Hotel ), в който концентрираното зло започва да влияе на психиката на главния герой Джак Терънс и го поdтиква да убие семейството си.

„Сиянието“ излиза през 1979 г. и веднага става бестселър, а още на следващата година излиза и кино адаптацията на известния режисьор Стенли Кубрик с Джак Никълсън в главната роля. Кинг обаче не харесва филма, чиято локация е сменена с хотел в Орегон. Едва през 1997 г., когато започват снимките на сериал по книгата, локацията се връща на оригиналното място в хотел „Стенли“.

33252

Творението на Кинг обаче навлиза с такава сила в поп културата, че стая 217 е резервирана за месеци наред. В хотела са снимани редица телевизионин предавания за паранормални явления, а от 2013 г. там се провежда независим фестивал за хорър кино. Самият хотел предлага 90-минутен „призрачен“ тур и възможност за желаещите веднъж в месеца сами да потърсят духове със специална екипировка и електромагнитни детектори. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин