Скалите на Мохер – гордостта на Ирландия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Скалите на Мохер – гордостта на Ирландия
Автор: Peika.bg
Скалите на Мохер – гордостта на Ирландия
Снимка: Alex Ranaldi

Един от най-разпознаваемите туристически обекти в Ирландия без съмнение са Скалите на Мохер. Хиляди хора всяка година отиват в графство Клер, където вълните на Атлантическия океан се разбиват в тези внушителни скали.

36878

Скалите на Мохер се издигат на 120 метра над океана, а максималната им височина е 214 метра при Кулата О`Брайън - каменна кула, построена през 1835 година от сър Корнелиус О`Брайън. От скалите и кулата туристите могат да видят Аранските острови в залива Галуей, планините Туелв Пинс на север в графство Галуей и други природни обекти в околността.

Скалите Мохер взимат името си от стар форт, наречен Мохер, който някога е бил разположен на Главата на Хаг – най-южната точка на скалите, където камъните образуват формация във формата на женска глава, гледаща към морето. Фортът Мохер е разрушен през 1808 година, за да се използва за материали за телеграфна кула. Кулата, която днес е там, е построена като наблюдателница по време на Наполеоновите войни.

36879

През 1990 година Съветът на графство Клер реши да подобри условията, достъпа и информацията за скалите. 32 милиона евро бяха вложени в Cliffs of Moher Visitor Experience  - център за туристи, който използва възобновяема енергия, включва геотермално отопление, соларни панели и рециклиране за мръсна вода. Вътре в него интерактивна медия разкрива подробности за екологията, историята, флората и фауната на скалите. Входът е 6 евро за възрастни.  36881

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин