Скритата духовна сила на Врачанския балкан - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Скритата духовна сила на Врачанския балкан
Автор: Peika.bg
Скритата духовна сила на Врачанския балкан

65182                         65186


ФОНДАЦИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ

REGIONAL DEVELOPMENT FOUNDATION

гр. Видин 3700, ул. Христо Ботев № 93, тел: 0889 451 247, e-mail: rdfoundation@gmail.com; 

website: www.frr-bg.org

 

Ако искате да избягате от летните горещини, можете да се отправите към прохладния Врачански балкан и да разгледате културните и исторически забележителности в и около град Враца. Невероятна гледка и беседка за отмора предлага бистрешкият манастир “Свети Иван Рилски – Пусти“. Средновековният български манастир е със статут на паметник на културата. Храмът е разположен на малка поляна в горния край на един от стръмните долове, спускащи се от Балкана към Врачанското поле, на 12 км. от град Враца.

Първите сведения за светата обител са от 1544 г. В манастира през 1822г. е работила първата щампарска работилница за икони в България. Има сведения, че там е имало занаятчийска работилница на прочутата Чипровска школа за църковна утвар и накити. В близост до манастира има скален венец, от основите на който блика карстов извор, а върху западната му стена са запазени останки от стенописи.

От юг и от запад поляната е оградена от отвесни, високи около 50 м. варовикови скали. В основата им се образува плитка, но висока и широка пещера, наричана Голямата пещера, от която извира карстов извор. Стенописите в Голямата пещера са обявени за паметник на културата с национално значение през 1973г.

Над манастира се намира пещерата Постницата, където на височина 5–6 метра в малка скална ниша е изградена миниатюрна църквичка със свод от преплетени лозови пръчки, измазан с вар, на който все още може да се разпознае фигурата на Христос Вседържател. Според легендите това е най-старата част на манастира – тук живял 40  дни в пост и молитви най-почитаният български светец свети Иван Рилски и скалата сама се отворила, когато той тръгнал към Рила планина. Постницата е уникална за българските земи.

Сегашната църква е построена върху останките на по-стара, като част от нея е вградена в новата сграда. Тази по-стара църква може би е принадлежала на селище към крепостта.

До манастира се стига пеша или с автомобил, пригоден за планинско шофиране. Ако идвате от Враца към Монтана по главен път Е79 малко след като преминете околовръстното шосе на Враца отляво ще видите табела с манастира. Ако идвате от Монтана на около 12 км. преди Враца, след като подминете табелата за с. Бели извор, продължавате пак по главния път и от дясната ви страна е първата голяма табела за манастира.

Събрали много впечатления от посещението си до това свято място и приятно изморени от разходката, можете да отседнете в арт-хотел „Зора“, бул. „Втори юни“ 129, в централната част на града или в хотел „Хемус“, който ще откриете непосредствено до паметника на революционера Христо Ботев.

Посещавайки това място, не пропускайте възможността, независимо дали с автомобил или пеша, да изпитате приятното удоволствие от един преход до връх Околчица. Разположен на 22 км. от Враца, на него се издига паметник, посветен на подвига на Христо Ботев и неговите четници. Мястото е избрано от специална комисия, защото е „видно, лично, достъпно и близко до последното сражение на четата“. Паметникът има форма на опълченски кръст и е висок около 27 метра. По пътя към връх Околчица, на 12 км. от Враца се намира село Челопек. В центъра на селото се издига малка бяла къщурка – това е къщата-музей Баба Илийца. Къщата отваря врати през 2003 година. Построена е в чест на Вазовата героиня, която помага на един от Ботевите четници. В къщата има интересна етнографска експозиция.

Посещението на Врачанският регион със сигурност ще ви зареди духовно и емоционално, ще остави незабравими спомени от това пътешествие и ще искате да се върнете отново.

Проект: Трансгранично религиозно наследство”, проектен код ROBG-509, е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния- България

Автор: „Фондация за регионално развитие“

Дата: 24.06.2019 г.

65187                      65184                65183

Съдържанието на този материал не представлява непременно официалната позиция на Европейския Съюз.

Отговорност за съдържанието на материала носят единствено неговите автори.

https://interregrobg.eu

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин