Скулптури от лед и пясък пресъздават духа на Русе - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Скулптури от лед и пясък пресъздават духа на Русе
Автор: Peika.bg

След близо 100 години в Русе се завърна традицията на скулптурирането. През най-топлия и най-студения сезон фигури от пясък и лед, съчетали традиция и новаторство, допълват архитектурния ансамбъл на дунавския град и провокират творческия дух.

Русе Айс Фест

През изминалата зима беше поставено началото на Международния фестивал на ледени скулптури „Русе Айс Фест“. Той върна ледените фигури в Русе за пръв път от десетилетия насам.

Някога те се появявали всяка зима в центъра на града пред сладкарница „Швейцария” и били дело на нейния собственик Денчо Ножаров. Сладкарницата била известна не само със своите хубави пасти, торти, баклави и други лакомства, а и с необикновеното хоби на бай Денчо. Повече от четвърт век, до края на 40-те години, всяка зима той правел фигури на животни и хора от замразен сняг. Самоукият скулптор използвал малка метална лопатка, с която лепял и извайвал майсторски своите творби с внушителни размери.

37740

Около необикновените скулптури винаги се събирали много хора, ледената феерия пред сладкарница „Швейцария” се превръщала в магнетично място за срещи и разговори. Години наред ледените фигури в Русе създавали много настроение и били естествен център за социални контакти. Сред образите, изваяни от Денчо Ножаров, можели да се видят Сталин, Горки, Пушкин, немският композитор Вагнер и др. Славата на атрактивния леден скулптор преминала пределите на страната. Снимка в италиански вестник от 30-те години на 20-и век коментира самобитния талант на бай Денчо и изваяния от него бюст на Галилео Галилей с надпис “И все пак тя се върти”.

37745

37738  37744

Майсторите на ледения карвинг възродиха традицията през декември 2014 г., като твориха върху 60 ледени блока. Те превърнаха леда в красиви фигури, олицетворяващи Русе като град на свободния дух и град новатор.

37734  37746

Първото издание на „Русе Айс Фест“ се проведе под формата на състезание по ледено скулптуриране. Всеки от участниците работи с 8 ледени блока, което прави приблизително по 1 тон лед на скулптура. Леден бар бе сред основните атракции, където публиката можеше да се зареди с настроение, а първите 300 получиха своите напитки в ледени чаши. Ледената експозиция остана в градската среда до нейното естествено разтопяване. Очаква се Русе Айс Фест да се проведе и през тази зима.

Международен фестивал на пясъчните фигури

Възродената традиция на скулптурирането продължи и през лятото на тази година, когато за първи път в града се проведе Международен фестивал на пясъчните фигури. Темата на фестивала беше Кино, свързана с първата кинопрожекция в България, която се е състояла в Русе.

37735

През 2015 г. Седмото изкуство става на 120 години. На 28 декември 1895 г. в „Гран кафе" в Париж братята Люмиер организират първата публична демонстрация на „движещи се фотографии” с помощта на кинематограф. Този ден се смята за рождена дата на Седмото изкуство. Само след година и два месеца братята Огюст и Луи-Жан Люмиер правят първата кинопрожекция у нас, на 27 февруари 1897 г. в бирарията на богатия търговец Марин Чолаков на улица „Княжеска” в Русе (в наши дни – сградата на „Кралска закуска“).

37737

37739

В горещите дни на тази година на кея в Русе оживяха 613 тона пясък. Във фестивала участваха 10 скулптори от 7 държави (България, Русия, Япония, Чехия, Литва, Латвия, Украйна), които премериха творческо вдъхновение и умения. Изградени бяха 10 скулптури, всяка с височина 2 м и основа 3х3 м, сред които Индиана Джоунс, Мерилин Минро, Чарли Чаплин и хлапето, Мария Антоанета, Уди Алън, „Черна котка, бял котарак“ и естествено – първата кинолента.

37743

На пясъчния фестивал в Русе работиха едни от най-добрите майстори в света на пясъчни произведения на изкуството, сред които Кацухико Чаен от Япония, световен шампион по пясъчно скулптуриране и собственик на най-големия в света фестивал на пясъчни фигури в Япония. Кралското величие на Мария-Антоанета на литовския творец Донатас Моцкус, грабна първо място. Вдъхновен от брега на Дунав край Русе той заключи: „Не всеки бряг заслужава такава кралица“.

37741

*

Кампанията "Месец на Русе" се реализира по инициатива на Община Русе и Общинска фондация "Русе-град на свободния дух", със съдействието на "Булмаркет ДМ" ООД-Русе.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин