Солун: Нощен (и дневен) живот - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Солун: Нощен (и дневен) живот
Автор: Иван Чорбаджийски
Солун: Нощен (и дневен) живот

Солун е гръцкият град на младите хора. А също и на пияниците, ако съдим по формата на централния му площад Аристотел (звезда в реклама на водка Absolut, сещайте се каква е формата). Или на ценителите на алкохола, ако трябва да сме по-деликатни към хора, които са си направили площад във формата на бутилка. Хубавото е, че за разлика от Атина, където тълпите могат да са всепомитащи, а разстоянията – доста сериозни, Солун е компактен и създаден за любителите на ходенето. И е по-близо до България. Почти до всичко можете да стигнете пеша, а за всички под 30 години (по лична карта и по дух), градът е отворен и денем, и нощем.

Бар до бара, мила моя майно льо...

Ако тръгнете от площад Аристотел по крайбрежната улица Никис, са се наредили едни барове, един клюкарник... лошо да ти стане, ако минаваш оттам – повечето столове са обърнати към улицата и биваш огледан от глава до пети и от пети до глава. За разлика от много други места по света, където стоенете в заведение на едно кафенце часове наред е чисто и просто неприемливо, в Гърция рахатът е издигнат в същия величествен култ, както у нас.

В края на улицата е Бялата кула, от чийто връх се разгръща страхотна панорама към морето и града.

Слезте на тъмно

Ако не сте любители на музеите, това не означава, че нищо от културата на Солун не може да ви заинтригува. Тук има почти град под града – куп катакомби, подземия и тунели се кръстосват на метри под краката ви. Слезте на тъмно посред бял ден, като се спуснете в единствените достъпни за туристи катакомби в града - на църквата Агиос Йоанис Продромос. Намират се зад голямата църква Света София (от площад Аристотел тръгвате по едноименната улица и свивате вдясно по Ерму). Говори се, че директен тунел ги е свързвал с катакомбите на църквата Свети Димитър (разстоянието е 2 км по права линия), но при реновирането на улиците и изграждането на канализацията тунелът е прекъснат и завинаги погребан.

Среща на Камара

Камара е голямата древна арка, построена преди много векове от император Галерий в чест на победата му над персите. Това е култово място за уреждане на срещи в Солун. В началото на века под арката е минавал трамвай, а днес вие минавате оттам преди да излезете вечер. Районът на Камара е известен и с евтините си кафенета.

Бира на въздух

С настъпването на вечерта си вземете бира от някой супермаркет или улична будка и отидете при Ротондата (древната кръгла църква). Това е мястото, на което вечер се събират метъли, хипита, пънкове и редовни студенти – независимо колко лошо е времето. Изобщо, цялата околност е пълна с барове и кръчми, посещавани предимно от студенти.

Малко по-така

Ако горният вариант не е вашият вариант, от площад Аристотел тръгнете на запад към калдъръмените улички на квартал Лададика. В миналото това е бил квартал с доста лоша слава, а днес си е направо еклектичен. До разрушени и изоставени сгради се разполагат страхотни ресторанти и част от солунските дискотеки. И денем, и нощем тук постоянно хора щъкат по улиците, прескачат от заведение в заведение, хапват и пийват... всъщност, съвсем както си му е редът.

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин