Солун и неговата Бяла кула - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Солун и неговата Бяла кула
Автор: Иван Чорбаджийски
Солун и неговата Бяла кула

Надали сте се замисляли, че Бялата кула в Солун невинаги е била бяла, нито пък винаги се е наричала така. В миналото е била известна като Червената (или Кървавата) кула заради масовите кланета, които са се извършвали в нея по време на османската власт. Смята се, че преди османското нашествие на това място е имало останки от византийска кула, но заслугата за сегашния вид на сградата е тъкмо на османските турци.

Според някои археолози кулата е издигната от прочутия османски архитект Синан (автор също така на джамиите Селимие в Одрин и Баня башъ в София). След като в продължение на няколко века съществува като прочут затвор, кулата е изцяло трансформирана през 1912 г. Това е годината, в която Гърция си връща Солун от Османската империя. Гърците символично белосват кулата, дават й новото й име, запазено и до днес, и я превръщат в символ на града. Днес няма как да дойдете в Солун и да пропуснете традиционната разходка по крайбрежната улица Никис (Победа), в чийто край се намира Бялата кула (Lefkos Pirgos).

Ако решите да влезете в кулата, не очаквайте възстановка на съществувалия затвор. В нея се помещава музей за историята на Солун с интересни документи и мултимедия, за съжаление много от тях само на гръцки. Входът е 4 евро. От върха, на близо 34 м височина, се разкрива прекрасна гледка към залива и града.

Около съвременната съдба на кулата има и любопитни истории. Например, малко след обявяването на независимостта на Македония, местна националистична организация пуска неофициална банкнота – 1 македонка – с изображения на Климент Охридски и Бялата кула. Както можете да предположите, това разбунва духовете в Гърция, които и без това не са много спокойни около спора с името на бившата югославска република. Македонското правителство избира друг дизайн за национална валута, но въпреки това банкнотата-македонка дълго се продава като сувенир по улиците на Скопие.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин