Сръбският фестивал с опасно високо либидо - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сръбският фестивал с опасно високо либидо
Автор: Мария Ангелова

Любомир Ерович е основател на един от най-колоритните кулинарни фестивали на Балканите – Мъд(р)ияда (Mud®ijada). Мхм, буквата „р“ е само за благозвучие, а фестивалът изправя едни срещу други майстор-готвачи от цял свят пред предизвикателството да сготвят по най-добра рецепта... тестисите на различни животни.

Любомир ни разказа как се е родила идеята за фестивала, каква е силата на афродизиак, която тази деликатна животинска част притежава, както и какви са реакциите на посетителите, когато опитат специалитетите за пръв път.


- Как се роди идеята за провеждането на такъв фестивал?

- Още като малко момче слушах възрастните да си говорят за тестиси, които – когато са добре приготвени, могат да стимулират сексуалната дейност. Изглеждаше ми смешно и глупаво, докато, вече пораснал, на едно парти през 80-те години ядох вкусен гулаш. Казаха ми, че това е заешки гулаш. През онази нощ не можах да заспя, защото чувствах истински „заряд от позитивна енергия“, която трябваше да ползвам някак си. Никога преди не се бях чувствал така. Следващия ден, след бурна нощ, приятел ми каза, че сме яли гулаш от тестиси.

Изведнъж осъзнах, че това може да е чудесен начин да се помогне на хората със сексуални проблеми и чрез кулинарни състезания светът да научи за най-силния афродизиак. Основната ми идея беше да предложа начин за подобряване на сексуалния живот с помощта на храна, а не с лекарства.

Скоро след това започнах да се уча да приготвям деликатеси от топ главни готвачи и от аматьори с голям опит в тази специфична кулинарна сфера. През 2004 г. реших да създам уникално гастрономическо състезание за приготвяне на афродизиаци и деликатеси от тестисите на животни – BALLSCUP, което сега е известно като MUD®IJADA. Оттогава отбори от Унгария, Македония, Финландия, Гърция, Норвегия, Босна и Херцеговина, Испания, Австралия, Словения и много други са участвали в надпреварата за титлата световен шампион.

- Какъв е вкусът на сготвените тестиси?

- Тази храна е съвсем естествена и нормална – като всяка друга. Пълна е с тестостерон и минерали и затова в комбинация със специални подправки е много силен афродизиак. Ако мислите, че тестисите имат някакъв силен вкус или мирис, грешите. Тази храна се консумира от зората на човечеството и винаги е била смятана за деликатес. В много държави има традиции за приготвянето й. С модернизацията и създаването на феномена fast food, много от старите рецепти и ястия изчезват. А съвременното общество смята за срамно консумирането на храна, която се е сервирала в кралските дворове в цяла Европа.

Омар, хайвер, скариди, миди – това са неща, които хапвате между другото. А ястията, приготвени с тестиси, се консумират, когато искате да се нахраните добре и да стимулирате либидото си.

Аз добавям и много подправки. Разбира се, имам и няколко тайни съставки, които стимулират желанието за любов.

- Много ли са хората, изкушени от деликатесите на фестивала?

- Тази година ще се проведе 10-то юбилейно издание на фестивала и очакваме хиляди посетители и състезатели. Всяка година фестивалът става все по-популярен по света благодарение на интернет. Тази година ще има истинска международна надпревара с участници от Австралия, САЩ, Германия, Дания, Израел...

- Коя е най-странната рецепта, приготвяна на фестивала?

- Можем да кажем кой е най-“странният“ донор на тестиси за рецепта – акула. Австралийски отбор донесе няколко килограма. Ястието от тях се приготвя много просто и се нарича рибен паприкаш.

- Какви са реакциите на хората, които ги опитват за първи път?

- Когато опитат за първи път специалитети от тестиси, хората са много приятно изненадани от вкуса им. Най-голямата изненада обаче е след консумацията – усещат силата на афродизиак, която тази храна притежава.

- Типично ли е консумирането на тестиси в Сърбия?

- Обърнете внимание, че ястията от овчи и свински тестиси са традиционни и корените им могат да бъдат открити преди много години в Европа. Такива специалитети се сервират днес в Сърбия и околните страни, сред които и България. Били са част от кралското меню във Франция. Зная, че тестисите от глиган се ценят високо в Бавария, Македония, Босна и Херцеговина и Гърция, а овнешките в Исландия. В САЩ се ценят тези от бик и пуйка.

- Коя е най-трудната част в организацията на такъв фестивал?

- Ако мислите, че това е снабдяването с тестиси, грешите. Те могат да бъдат купени в месарски магазини и кланици. Най-трудната част всъщност е да обясним на непосветените, че ястията, направени от тестиси, са напълно нормални и вкусни като всички останали. По-добре да ядеш това, отколкото да стоиш гладен, или да ядеш мозък, или жива пияна маймуна. Използваме само части от животни, които се ядат.

- Има ли много българи, които посещават фестивала?

- Всяка година имаме гости от България, предимно журналисти или малки групи от младежи, които пътуват из Европа. Досега не сме имали отбор от България, който да участва в световното първенство за готвене на афродизиаци и специалитети от тестиси. Може би тази година след прочитането на това интервю някой българин ще се престраши да дойде?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Истинският Типун, 15.08.2013 | 15:30
То това е като световно първенство по футбол. И там всичко се върти около топката.
Абонирайте се за нашия бюлетин