Сред чудесата на природата: 7 уникални розови плажа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сред чудесата на природата: 7 уникални розови плажа
Автор: Вероника Иванова
Сред чудесата на природата: 7 уникални розови плажа
Снимка: Flickr.com

Има места по света, които ни учудват с природните си дадености. Макар и рядко срещани, те са изключително красиви и няма как да ги подминем с безразличие.

Именно за няколко такива места искаме да ти разкажем – 7 от най-красивите розови плажове по света. Ето ги и тях:

1. Плажът на остров Будели, Италия

Остров Будели е разположен в Средиземно море и заедно с близките острови Санта Мария и Рацоли, образуват архипелага Мадалена.  Характерният розов цвят на пясъка в югоизточната част на плажа се е получил в резултат от намиращите се там натрошени миди Форминифера. Интересен факт е, че тук през 1964 година се е снимал филмът “Червената пустиня”.

През 1994 година Розовият плаж е обявен за национален резерват, като по този начин се забранява достъпа до него. По-късно целият остров се сдобива с този статут и получава пълна закрила от властите.

През 2013 година островът е продаден на търг, като купувачът му е новозеландският бизнесмен Майкъл Харт. Неговите планове били да създаде биолаборатория и обсерватория за изчезващи биологични видове, но намеренията му срещат остър отпор от местното население. Поради това и заради неразбирателство с природозащитниците, през 2016 г. Харт се отказва от острова.

В наши дни островът е необитаем, като има забрана за посещението на плажа, тъй като туристите отнасяли пясъка за спомен.

Сред чудесата на природата: 7 уникални розови плажа

2. Плажът Елафониси на остров Крит, Гърция

Този плаж е разположен в югозападната част на о-в Крит и е дълъг почти една миля.Тук цените са доста високи, тъй като освен с розовия пясък, мястото е привлекателно за туристите и с топлите си и плитки води. Тук могат да бъдат видени 110 различни растителни вида, множество малки заливчета, както и интересни скални образувания.

Сред чудесата на природата: 7 уникални розови плажа
Снимка: Flickr.com

3. Плажът на остров Комодо, Индонезия

Този розов плаж е заобиколен от ръждиво червени вулканични хълмове и буйни гори. Цветът на пясъка се е получил вследствие от смесването на бял калциев карбонат със скелетите на вид яркочервени корали. Освен красиви пейзажи, мястото предлага и голямо разнообразие от морски обитатели.

Сред чудесата на природата: 7 уникални розови плажа

4. Плажът на остров Харбър, Бахамите

На източния бряг на на о-в Харбър се е оформил розов плаж, който се слива с тюркоазените води, като се получава една наистина невероятна гледка. Розовият цвят на пясъка тук, също както и при плажът на о-в Будели, се е получил в резултат от наличието на черупки от Форминифера.

5. Плажът Сес Илетес на Балеарските острови, Испания

Това място може да се сравни с лукса на Ибиса, като разликата е, че тук е по-прохладно и не толкова пренаселено с туристи.

6. Розовите плажове на Бермудите

Тук могат да бъдат видени дълги плажни ивици, съставени от фини като пудра розови пясъци. Въпреки че районът е известен с множеството изчезнали кораби и самолети, това не спира туристите, тъй като мястото е наистина е изключително красиво. Установено е, че цветът на пясъка тук се дължи на измрели преди векове розови микроорганизми.

Сред чудесата на природата: 7 уникални розови плажа

7. Лагуната Балос на остров Крит, Гърция

Това е може би най-фотографираният плаж на остров Крит, като изображението му е поставено на много от пътеводителите за Гърция. Пясъците тук са бели, но на много места са придобили розов оттенък, което се дължи на множеството  натрошени черупки от морски обитатели. Целият район е защитен от правителствена програма, заради голямото разнообразие на редки животински и растителни видове.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин