Стара и нова София - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стара и нова София
Автор: Невена Кръстева
Стара и нова София

Както всеки стар град и София е построена върху останките на своите предшественици и крие свои тайни от миналото.  

Каквото и да се случва, всеки град неминуемо се променя и предишното му състояние остава непознато за следващите поколения. Така и нашата столица е един модерен наследник на историческите си основи.

Всичко започва още през далечната епоха на неолита преди 7000 години. От този период са открити няколко древни селища на територията на днешния град, останали скрити дълбоко в земята. Останките, които днес са видими и достъпни за любопитните минувачи, са част от римската крепост Сердика, построена през 176-180 година от новата ера. Тогава се изгражда крепостна стена, ограждаща града, както и множество обществени сгради. Тази крепост е била стратегически много важна за времето си, но сравнена с днешните ни разбирания за размери - едно нормално село спокойно би могло да й съперничи.

Повечето от откритията на Сердика са направени вследствие на изграждането на модерните високи сгради с дълбоки основи. И така с разрастването на модерния град и неговото издигане се разкривала все по голяма част от крепостта и сега разполагаме с почти пълна карта на Сердика. Зад президентството се намира ротондата Свети Георги, която днес отново е действащ храм. Точно зад него има римска улица, постлана с масивни каменни блокове. От другата страна на улицата има останки от голяма сграда с множество стаи. Може да слезете при разкопките и спокойно да се разходите по широкия каменен път все едно сте гражданин на Улпия Сердика. След това безпрепятствено да влезете през вратата в съседната сграда и да обиколите стаите.

При изграждането на новата отсечка на столичното метро се разкри и още една голяма част от стария град, която доскоро спокойно си почиваше под паркинга пред ЦУМ. Там е разкопана значително по-голяма площ и е интересно да видите колко много сгради са разкрити. Виждат се мозайки, кладенци, улици и дори част от каменно укрепление. Същите разкопки продължават и под булевард „Княгиня Мария Луиза“ - колите си минават отгоре само на няколко метра над стария град, а спирката на метрото е няколко метра по-надолу в земята. Модерният град е обгърнал Сердика отвсякъде.

Недалеч новата римокатолическа катедрала Свети Йосиф е построена върху старинните сгради, непосредствено пред западната порта на града. Източната порта можете да намерите в подлеза пред партийния дом, а античният амфитеатър на Сердика се намира източно от крепостните стени на улица Будапеща и булевард Дондуков.

Столичани определено могат да се похвалят, че са жители на един доказано древен и пълен с история град.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици! 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин