Старо Стефаново. Виж го преди да изчезне - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Старо Стефаново. Виж го преди да изчезне
Автор: Peika.bg
Старо Стефаново. Виж го преди да изчезне

Старо Стефаново е едно запазило автентичния си лик селце, което обаче е напът да бъде заличено от картата.

Селото е архитектурен резерват, а повечето къщи в него са паметници на културата. Старо Стефаново е със същия статут като Лещен и Мелник, но в него рядко се инвестира.

Първите документи, които свидетелстват за съществуването на селото са от 1515 г., когато за пръв път било упоменато в турските регистри. През 1982 г. то е обявено за архитектурен резерват с местно значение заради автентичния вид, който местните искали да запазят.

Старо Стефаново. Виж го преди да изчезне


Днес голяма част от къщите, обявени за паметници на културата, се рушат, а ремонт не бива финансиран нито от страна на държавата, нито от страна на хората, които ги стопанисват. Трябва да се вземе предвид, че имотите са частни и общините не носят отговорност за паметниците на културата.

Старо Стефаново. Виж го преди да изчезне


Въпреки че „собствениците, концесионерите и ползвателите на недвижими културни ценности са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване”, това така и не се случва заради създаващото спънки законодателство.

Министерството на културата ежегодно предоставя целева финансова подкрепа за извършването на консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности, но тя явно така и не е достигнала до Старо Стефаново. От една страна, собствениците на имотите, са задължени да реставрират сградите с автентични материали, което прави начинанието доста по-скъпо от един обикновен ремонт.

Отпускането на безлихвени заеми за собствениците на имоти, паметници на културата и за извършването на ремонтни дейности, от друга страна, към този момент е на етап обсъждане.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин