Ставангер - норвежкият град на контрастите - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ставангер - норвежкият град на контрастите
Автор: Елена Исаева

Ставангер се намира в Югозападна Норвегия, административен център на област Ругалан, на брега на Норвежко море. Наричат го Нефтената столица на Норвегия. От някогашното малко рибарско селище, възникнало през XII век, днес градът е на четвърто място по население в страната и е едно от най – популярните скандинавски пристанища, където често акустират круизните кораби, идващи да плават сред най – красивите фиорди в света. Това е и една от най – страите общности в Норвегия.

Неслучайно го наричат и град на контрастите. Тук успешно се съчетават новите и модерни сгради наред със старата част на Ставангер, която е доста запазена с дървените къщи от XVIII и XIX век. Разхождайки се по малките павирани улици, вплетени една в друга, ще усетите романтиката и духа на това място сред красивите цветно боядисани къщи, окичени с многобразни цветя по прозорците и терасите. Можете да седнете в някое от уютните кафенета, да побъбрите с местните, докато пиете кафе или да се разходите из магазините на местните майстори и занаятчии и да си купите ръчно изработен сувенир от стъкло, дърво или бижу уникат, а защо не и плетен пуловер. Тук задължителните сувенири за спомен, както и за подарък на приятели и роднини са разбира се фигурки на тролове или изображения на викинги.

Ставангер - норвежкият град на контрастите
Снимка: pixabay.com

Едно от най – привлекателните места в града е Катедралата, намираща се в центъра, недалеч от пристанището, заобиколена от красив парк с детски площадки. От нея се открива невероятна панорамна гледка към града. Самата Катедрала е впечатляваща със своите орнаменти от дърворезба, построена през 1125 г. Това е и най – старата и най – запазена катедрала в Норвегия.

Добре запазена е и наблюдателната кулата в Ставангер, построена през 1853 г. на най – високото място в града, откъдето пазачът е предупреждавал, ако има пожар някъде из града. Днес, от кулата се открива уникална гледка към Ставангер и пристанището.

В Ставангер има няколко музея, които заслужават вниманието на посетителите на града. Музеят на изкуствата е събрал картини на известни норвежки художници от XIX век до днес. Тук има традиция да се провеждат семинари за деца, където те се изявяат творчески, а след това се организира изложба за техните творби.

Друг интересен музей е Морският музей, където ще се запознает с корабоплаването, риболова и корабостроенето в Норвегия, както и можете да разгледате ветроходната работилница, офисът на мореплавателната агенция, която е извършвала своята дейност в продължение на 165 години, също така има и запазен мореплавателен съд, пуснат по вода през 1848 г. В музея има интерактивна изложбена зала за деца, където те могат да се обличат в морски костюми и да плават в лодки между фиордите.

Ставангер - норвежкият град на контрастите
Снимка: pixabay.com

Разгледайте и Природо – научния музей на града, създаден през 1877 г. , където има отделна интересна секция по зоология. Интерес представляват и Музеят на училището в Ставангер, открит през 1925 г., Норвежкият музей на печата, създаден през 1991 г. и представящ норвежката печатна индустрия, както и Норвежкият музей на консервирането, създаден през 1975 г. в сградата на запазената консервна фабрика, най – старите помещения на която са от 1841 г.

Не пропускайте да посетите и Музея Брейдаблик – автентична вила от 1880 г., където са запазени оригинални мебели от викторианската епоха, килими, тъкани, полилеи, цветни украшения, керамични печки, както и богата колекция на прочути норвежки художници.

Не на последно място е и Норвежкият петролен музей, където са представени графични, интерактивни и аудио експонати, представящи как се откриват находищата на нефт, провежданите геоложки проучвания, как се извлича нефта и какво е влиянието му за икономиката на страната.

За любителите на природата е интересен Лисефиорд, дълъг 42 км. и широк на места до 1,75 км., с яркозелената вода и спиращи дъха гледки. Това е и най – предпочитаната екскурзия в района. А за смелите е и най – известната туристическа атракция и най – емблематичното изображение на Норвегия - Каменната скала, издигаща се на около 610 м. над водите на Лисефиорд.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин