Стратегическата крепост Овеч, крие няколко входа и имена - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стратегическата крепост Овеч, крие няколко входа и имена
Автор: Peika.bg
Стратегическата крепост Овеч, крие няколко входа и имена
Снимка: Peika.bg

Намира се на около 50 км от гр. Варна е построена на величественото плато източно от града, познато под името „Калето“. Тя предлага уникални гледки и чудесна природа, а историята е не по-малко вълнуваща.

Крепостта била населявана последователно от траки, рим, византийци, българи и турци. Името на крепостта се свързва с управлението на цар Ивайло, с похода на граф Амейдей VI Савойски и похода на полско-унгарския крал Владислав II Ягело. Крепостта има 3 входа, източен, западен и северен.

Тя се обитава от средата на ІІІ до края на ХVІІ век, с прекъсвания от първите десетилетия на VІІ до ХІ век. Византийците я назовават Проват, българите – Овеч, а османците – Таш хисар. Уникалните ѝ природни дадености я правят непристъпна за нападателите ѝ. Твърдината от всякъде е защитена от скали с височина от 11 до 25 м. Тесен скален провлак я свързва със съседното плато Табиите. Между тях в миналото е имало впечатляващо мостово съоръжение.

Най-силният период на Овеч е през ХІІ–ХІVв, когато крепостта е военен, религиозен, икономически и административен център на региона.

Днес на Калето личат основите на три средновековни църкви (едната от тях е Митрополитска), три входа, детайли от две кули, 13 щерни за съхранение на дъждовна вода и зърнени храни, основи на сгради от късната античност и средновековието, останки от улици. В централната площадна част са разкрити следи от жилищни и търговски помещения, оформени в квартал през времето на Второто българско царство.

При посещение на крепостта в каменното укрепление могат да бъдат разгледани още говорещият кладенец, дълбок 79м, митрополитската църква, рицарският затвор, кулата с дяволската пътечка и Калугерските дупки.

Намира се на около 50 км от гр. Варна, до гр. Провадия. През 2008 г. обектът е обявен за недвижим паметник на културата от национално значение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин