Свещарската гробница и мистериите на траките - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Свещарската гробница и мистериите на траките
Автор: Peika.bg

Знаете ли коя е една от най-запазените и впечатляващи тракийски гробници по българските земи?

Това е Свещарската гробница, намираща се на около 2 км до едноименното село и на 42 км от Разград. Тя е част от историко-археологически резерват „Сборяново”, обхващащ западната част от Лудогорското плато, между селата Свещари и Малък Поровец. Към него са включени още няколко старинни могили и некрополи, останки от древен тракийски град и мюсюлманското светилище – Демир баба теке. Освен в 100-те национални туристически обекта, гробницата е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя е най-известна с кариатидите – фигурите на десетте жени, които поддържат свода.

Като всички тракийски обекти и Свещарската гробница е загърната в булото на мистерията. Открита е през 1982 г. при разкопаването на високата Гинина могила край селото. Според изследванията гробницата е построена през III век пр. Хр. Верятно в нея е погребан гетският владетел Дромихет. Изградена е изцяло от големи бели блокове от обработен мек варовик. Състои се от коридор (дромос), водещ към три помещения – преддверие, странично помещение и гробна камера. Входът на предверието е с украса от редуващи се розетки и волски глави, свързани с гирлянди.

Блоковете под свода се поддържат и от 10 кариатиди (женски фигури). Те са застанали с вдигнати ръце и са високи по 1,20 м. Облечени са в дълги, ситно надиплени дрехи без ръкави, препасани под гърдите с коланче. Краят на дрехите е силно подгънат и оформен като обърната чашка на цвете. Къдравите им коси се спускат надолу по раменете, а на главите си имат своеобразна кошница, наречена калатос.

За богатствата, затворени в гробницата, говорят откритите кости на пет коня, посечени тук, за да придружават господаря си в отвъдния живот. В гробната камера са открити две каменни легла, човешки кости и гробни дарове. До едно от леглата е изправена скулптурна фасада на умален храм. Всичко това показва, че е предстояло обожествяване (хероизация) на покойника – владетел. Ритуалът по обожествяването е представен върху полукръглата стена, под свода на гробната камера. Тук владетелят е на кон, следван от двама оръженосци, а срещу него е богинята. Тя му подава златен венец, следвана от четири жени с различни дарове в ръцете. Учените смятат, че това е последния дом на Дромихет – царят на племето гети, което е населявало земите в региона.

Някои от скулптурите в гробницата не са довършени. Това показва, че владетелят, за когото е била предназначена гробницата, е починал внезапно.

Свещарската гробница не е самостоятелен архитектурен обект. Около нея, на територията на резервата има още 26 запазени могили. Открити са и част от крепостни стени, различни религиозни съоръжения и множество артефакти.

Докоснете се и вие до тайнствените места, оставени от траките!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин