Светилище Ехото - еднодневна разходка по време на морската почивка - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Светилище Ехото - еднодневна разходка по време на морската почивка
Автор: Елена Исаева

България е малка по територия и богато наситена с всякакви природни дадености и исторически забележителности. Избирайки Приморско за летен отдих, буквално на една ръка разстояние, можем да посетим стотици разнообразни исторически места и забележителности.

 

Едно такова е място е светилището Ехото – мегалитен комплекс, намиращ се в района на Узунджа баир над Приморско, в близост до друг много известен мегалитен комплекс – Бегликташ. Името му идва от невероятната акустика, която се усеща най-добре, като се изкачите на върха на скалното плато. Опитайте да извикате нещо от това място и ехото ви ще бъде върнато многократно обратно към вас. Ефектът се получава като звукът се отклонява от съседните върхове и се чува неколкократно повторение.

Светилище Ехото - еднодневна разходка по време на морската почивка
Снимка: wikipedia.org

Мястото крие много тайни, легенди и истории от древното минало. В духа на мистичната и уникално красива Странджа планина, светилището Ехото се вписва перфектно в традициите и историята на региона. Тук може да откриете всевъзможни скални образувания с причудливи форми, наподобяващи хора и животни, мистични провиралки, за които се носят предания. Отдавайки се на въображението си и с малко повече фантазия, може да се потърси скрита символика във феноменалните фигури, изваяни на това място.

Особено внимание заслужават няколко склани образувания наречени Юнажкото корито. В скалата е образуван улей, наподобяващ корито, по който се събират дъждовната вода и есенните листа. Според някои легенди това е резервоар, който някога е ползван от траките за изпълнението на различни мистични ритуали. В близост до нея се намира друга не по-малко интересна скала, нареченаГглобусът. Диаметърът и е около 2 метра, а преднзазначението и и до днес все още не е открито.

Има и други интересни скали, които изглеждат изваяни сякаш от човешка ръка. Освен тях, в района има и няколко пещери с не по-малко интересни и загадъчни форми, някои, от които вероятно са използвани от древните траки за определяне на слънцестоенето и равноденствието.

Внимание привлича пещера утроба, образувала се в подножието на две огромни скали, разположени една до друга. Представлява тесен проход, през който може да премине човек. Едно от разклоненията на пещерата е разположено на изток. Предполага се, че е служело за обсерватория в древността, тъй като се наблюдава интересно явление – при пролетно и есенно равноденствие, лъчите на слънцето достигат до вътрешната част на пещерата, като огряват отсрещната стена.

Регионът на Странджа планина и прилежащите плажни ивици, крият много неразгадани тайни и неизследвани райони. В района има много светилища, много от тях все още не добре проучени, а още колко ли има, които очакват своите откриватели и изследователи. Цялата Странжда е забулена в тайни. Озовете ли се в региона, ще усетите тишината и връзката ви с това място. Тук всяко дърво, всеки храст крие своя история. Това е място, където освен във връзка с природата, задължително влизате и във връзка със себе си. Това е неизбежно, в тишината, в чистотата и непринудеността, излъчвани от заобикалящото ви пространство, усещате силната енергия, която тихо, но сигурно навлиза във вас и ви кара по някакъв начин да изпитвате гордост, че сте българин и още повече, че сте си дали тази награда да бъдете там и да си позволите да изпитате тези чувства.

Подарете си това уникално изживяване, посетете светилище Ехото, а защо не и нещо повече от богатството на Странджа планина.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин