Световен шампионат по ядене на коприва в Маршууд, графство Дорсет, Англия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Световен шампионат по ядене на коприва в Маршууд, графство Дорсет, Англия
Автор: Елена Исаева
Световен шампионат по ядене на коприва в Маршууд, графство Дорсет, Англия
Снимка: pixabay.com

Дорсет е интересно малко графство, което се намира в Югозападна Англия. Дорсет има красива и изключително романтична природа.

 

Графството е известно с Юрския парк, който е под егидата на световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Варовиковите скали около цялата брегова ивица са покрити с вкаменелости на растения и животни от преди 185 милиона години, което си е направо рай за палеонтолозите от цял свят.

Световен шампионат по ядене на коприва в Маршууд, графство Дорсет, Англия
Снимка: pixabay.com

Населението в графството е около 715 000 души. На територията му има редица стари, интересни градове, в които можете да видите многобройни паметници на културата от далечното историческо минало.

В малкото английско градче Маршууд, намиращо се в графство Дорсет се провежда един от най – щурите фестивали в света – този по ядене на коприва. Той се провежда в средата на месец юни. Десетки участници и хиляди посетители и зрители се отправят към Маршууд, за да станат свидетели на шампионат, колкото необичаен, толкова и необяснимо луд.

Всички знаем колко опасна е суровата коприва, пареща, с вероятност да причини проблеми, възпаление или нещо друго. Но за смелите състезатели няма такава вероятност. Те са свикнали, тренирали са и са готови да загърбят всякакви неволи и последствия, само да участват в тази наистина много шантава надпревара. Всеки се стреми към една единствена цел – за един час да се изяде максимално много от това растение.

Световен шампионат по ядене на коприва в Маршууд, графство Дорсет, Англия
Снимка: pixabay.com

Всички знаем какви са ползите от копривата за организма, и колко важно е да се научим да я консумираме. Това са даровете на природата, чрез които си набавяме важни за организма витамини и минерали, а понякога копривата е от изключително значение при липсата им.

На състезателите не е позволено да си носят собствена коприва, защото може да са я третирали по някакъв начин за намаляване на паренето, както им е забранено и да носят каквито и да било неща, които биха притъпили чувстителността в устата. Но пък за сметка на това могат да пият бира колкото си искат, за да компенсират парещото усещане.

Победителят е този, който представи най – дългите стръкове, останали след като са изядени листата.

Този шампионат е сравнително млад, така да се каже, за първи път е проведен през 1997 г. Негов основоположник е собственикът на страноприемница „Ботъл Ин“, който предизвикал гостите си да премерят издръжливстта си с местния шампион по ядене на коприва. Да ви кажа това предизвикателство е предимно за смелчаци и хора с много здрави стомаси. Въпреки това е доста интересно, различно и определено заслужава вашето внимание. А на участниците можем да кажем едно голямо „Браво“ за смелостта, издръжливостта и силните стомаси.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин