Тайната на боливийския комплекс Пума Пунку - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайната на боливийския комплекс Пума Пунку
Автор: Peika.bg
Тайната на боливийския комплекс Пума Пунку
Снимка: Leonora Enking

Пума Пунку е името на голям храмов комплекс близо до Тиванаку в Боливия, който е част от по-голям архитектурен обект, известен като Тиахуанацу.

Произходът на комплекса е неизвестен, но археолози предполагат, че той е построен от империята Тиванаку - една от най-важните цивилизации преди инките, съществувала между 300 г. пр.Хр и 1000 г. пр.Хр. Въпреки техните предположения, има неща, които не са съвсем ясни за този масивен градеж.

Най-интересното нещо в Пума Пунку е каменната зидария. Първоначално Пума е била терасирана могила, която е била декорирана с мегалитни блокове, тежащи по няколко тона.

34688

Въпреки теглото им, червените пясъчни и андезитните блокове са толкова перфектно напаснати, че не е използван никакъв хоросан, а между тях не може да се пъхне дори бръснарско ножче. Доста странно за цивилизация, която дори няма писменост, нито познава колелото.

Най-големият от блоковете в Пума Пунку е дълъг 8 метра, 5 метра е широк и е дебел около 1 метър, а теглото му е стотици тонове. Поради големината на каменните късове, не е ясно как те въобще са били докарвани в Пума Пунку.

34686

Червените пясъчници трябва да са влачени по стръмен наклон от кариера на около 10 километра разстояние, а андезитните блокове пък са били докарвани от кариера на 90 километра и през езерото Титикака. Всичко това не звучи като нещо, което би могло да бъде направено от хора, които не познават колелото.

34689

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин