Тайната вечеря: Милано и тайната на Да Винчи - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайната вечеря: Милано и тайната на Да Винчи
Автор: Мария Ангелова

За разлика от много други велики произведения на изкуството, „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи никога не е била частна собственост, защото е нарисувана на стената на малка църква в Милано и следователно, не може да се премества. Но пък точно като много други велики произведения на изкуството, „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи е доста трудна за посещение.

Хиляди туристи пристигат в Милано всяка година и си тръгват без да са зърнали прочутата картина. Причината е, че за разлика от „Мона Лиза“ (друг шедьовър на Да Винчи) в Лувъра например, тук ще ви е нужна повече предварителна подготовка. Ето къде се крие тайната на Да Винчи - как да дойдете в Милано и да посетите прочутата му картина.

Защо толкова малко туристи посещават „Тайната вечеря“?

Въпреки че картината (която на италиански се нарича Il Cenacolo или L'ultima Cena) сама по себе е лесна за разпознаване, малцина знаят, че тя се намира в една скромна църква, част от доминикански манастир в центъра на Милано - „Санта Мария деле Грацие“. „Тайната вечеря“ е нарисувана на задната стена на трапезарията през 1498 г. по поръчка на Лудовико Сфорца – патрон на Да Винчи.

Размерите на картината са 4,60 на 8,80 м. Заради използваните материали и техники от Да Вични картината започнала да се руши още през 1517 г. На няколко пъти е пострадала, като за последно това става при бомбардировките по време на Втората световна война. От 1978 до 1999 г. трапезарията е построена наново, но не в оригиналния си вид, а като запечатана, климатизирана стая. Посетителите се допускат вътре, след като преминат през стая за контрол на влажността, на групи от по 25 души и за ограничено време – 15 минути.

Как да си купим билети за „Тайната вечеря“?

За да успеете да посетите „Тайната вечеря“, трябва да си купите билет предварително онлайн. Официалният сайт, който продава билети, е тук. Продажбата на билети е с три месеца напред, като новите билети обикновено са онлайн около 10-о число (датите варират, следете онлайн). Цената на билета е 6,50 евро плюс 1,50 евро такса обслужване.

Защо има толкова малко билети?

Може да ви се струва, че има много малко свободни дати и часове. Причината е, че много туристически агенции изкупуват билетите за свои групи. Има и агенции, които изкупуват билетите, а след това ги препродават. Ако не сте успели да си купите билет от официалния сайт, можете да си вземете от някоя агенция, но имайте предвид, че те ще ви наложат различни такси и надценки. Някои твърдят, че не можете да си купите билет само за „Тайната вечеря“, което не е вярно. Проучете и изберете своя вариант.

Какво друго трябва да направя преди да дойда в Милано?

След като си купите билет, принтирайте го и се явете при църквата 20 минути преди часа си на влизане. В самото помещение няма други произведения на изкуството, нито информация за творбата. Можете и да си вземете аудиогид на място (3,50 евро).

Какво е работното време на „Тайната вечеря“?

Църквата „Санта Мария деле Грацие“ е затворена в понеделник, на 1 януари, 1 май и 25 декември. Работи всеки ден от вторник до неделя от 8:15 часа до 19 часа (последната група влиза в 18:45 часа).

Как се стига до църквата?

С трамваи 18-24 на спирка Corso Magenta – Santa Maria delle Grazie или с метро линия MM1 – станция Conciliazione или Cadorna, с метро линия ММ2 – станция Cadorna.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин