Тайни местенца за почивка и пиене на бира – Пловдив 2 - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайни местенца за почивка и пиене на бира – Пловдив 2
Автор: Илина Григорова
Тайни местенца за почивка и пиене на бира – Пловдив 2

Забравената река

На брега на Марица седнах и се преродих.

Лятото свършвало? Глупости! Лятото си е тук и ще си остане. Докато вие решите. Защото лятото не е само пясък в краката, потапящи те вълни или покоряване на високи върхове. Лятото е и събиране с приятели, разходки на въздух, дълги часове разговори и смях на по бира - добре изстудена, разбира се. Лятото е свобода и настроение, а как е възможно настроението да е лошо, щом сте седнали на брега на някоя мързелива река и наблюдавате как светът около вас затихва, а бесният му ритъм постепенно заглъхва. Отива някъде другаде, далеч от вас. Чувството е страхотно!

Пловдив се свързва предимно с тепетата, но има и една друга, често подценявана красота – именно реката. Марица е отдавна забравеният символ на града.

Тайни местенца за почивка и пиене на бира – Пловдив 2

Неслучайно водата е така притегателно място. Винаги. Поседите ли малко повече на брега ѝ, ще видите как покрай вас бавно, но сигурно отминават всичките ви тревоги. Достатъчно е само за малко да се вгледате в спокойната повърхност на водата, смущавана само от време на време от леки вълнички, за да се почувствате напълно освежени след който и да е тежък ден. Там, скрити от шума на града, слизайки по стълбичките надолу, сякаш сте се пренесли в някакъв друг, магически свят. Сядате на тревата с една биричка в ръка и изведнъж всичко, което е човъркало мозъците ви само до преди малко, избледнява със страшна сила. Въпреки че се намирате в центъра на града, шумът от колите ви напомня единствено на плясък от морски вълни.

Тайни местенца за почивка и пиене на бира – Пловдив 2

Марица все пак неслучайно, е един от символите на Пловдив. Още преди около 100 години големи компании засядали именно на бреговете на реката, за да търсят хубаво място за почивка и излет. Тук се чествали почти всички големи празници на града. На тучните поляни звучали до късно посред нощ музика, глъч и смях.

Много любовни истории били създадени именно край бреговете на реката, а на черно-белите фотоси на нашите дядовци и баби може да се види, че техните купони по нищо не се различават чак толкова от нашите. Е, освен по липсата на тагвания и селфита.

Сега реката е предимно във владение на рибарите, които търпеливо чакат своя улов - с вперени във водата погледи. Макар че напоследък по-рядко се чува глъч по огромните поляни, реката си остава притегателно място с дебелите сенки, които хвърлят дърветата, и меката трева. Така че когато с компания приятели се колебаете къде да избягате за малко, не пропускайте тази възможност.

Тайни местенца за почивка и пиене на бира – Пловдив 2

За хората, които не са от града, не е лошо да кажем, че всъщност това място се намира в идеалния център на града и е еднакво лесно да се стигне там не само с кола и обществен транспорт, но и пеша. Точно между Панаира и Стария град Марица разделя Пловдив на две.

Всъщност хубавото на реката е... не само реката. А и огромната поляна край нея. Достатъчно обширна, за да ви събере с приятели, които отдавна не сте виждали. Съвсем спокойно можете да поритате топка или да поиграете федербал, а след това за победителите да има по една студена бира. Добре де, шегувам се - то е ясно, че бира ще има и за победените. Все пак има ли по-приятно нещо от една студена, изпотена Kamenitza за пресъхналото гърло след дълги, изтощителни... 10 минути спорт? Поне за мен не.

Тайни местенца за почивка и пиене на бира – Пловдив 2

Аз лично ви препоръчвам рецептата за добро изкарване, което ние с моята компания изпробвахме. И необходимите съставки са:

1. Едно мини барбекю на дървени въглища

2. Малко месце за мезе

3. Хладилна чанта с по едно стъкло Kamenitza за всеки от компанията

Не е нужно да се разбърква. А само да се консумира. Умерено, разбира се.

Е, сега мисълта за далечното море не изглежда толкова драматична, нали? Само усетете мириса на река, почувствайте хладината на току-що отворената бира в ръка, отпуснете се и се замислете за... Всъщност не се замисляйте за нищо. А просто поемете въздух и затворете очи. Чуйте срамежливия звук на водата и забравете за околния свят. Имате право, поне за малко.

Още интересни статии можете да прочетете на Powered by Kamenitza.

Тайни местенца за почивка и пиене на бира – Пловдив 2

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин