Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2 - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2
Автор: Георги Тотев
Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2

Езерото в Бизнес парка през уикенда

Неделя е. След кратко бягство до морето пътувам заедно с приятелката си Силвия от Варна към София в най-голямата възможна жега. Климатикът не работи, т.е. такъв няма, трафикът е тегав, единствената утеха, която ме крепи, е, че крайната дестинация е все по-близко, а в тонколоните се точи най-новият албум на Red Hot Chilli Peppers. Научавам се да харесвам новия им хит - Dark Necessities.

След няколко часа гърч по първокласни пътища и второкласни магистрали (в комплект със задръстванията по тях) се добираме до дома в столичния квартал Младост 4. Паркираме чинно пред входа и още с първата стъпка извън возилото усещаме облекчението на вече настъпващия привечерен хлад. Разтоварваме багажа и се сблъскваме със следната дилема - да се затворим ли в апартамента за вечерта, или, преди да се предадем на заслужена почивка, все пак да почерпим от свежестта на настъпващата вечер.

Избираме второто. Решаваме да вкараме допълнителна доза свежест във вените си посредством бутилка леденостудена бира. В кварталния супермаркет има и от пиле мляко, но изборът ни се спира върху симпатичните бутилчици на Каменица Старо пиво. Количеството е задоволително, а по пресни спомени, вкусът е отличен.

 

Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2

На излизане от магазина обаче пред нас изниква нова дилема - кое е това място в непосредствена близост, където не гъмжи от хора, решили също да нападнат пейките и градинките я с бира, я с кебапче, което да е същевременно и приятно за отдих. Отговорът идва в тревожната надвисналост на утрешния ден, когато ще трябва да се затворя в офиса в близкия бизнес парк. Ами да, през седмицата в бизнес парка е напрегнато и се пръска по шевовете от народ, но вечерно време и особено по здрачаване през уикенда е почти празно.

Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2

С вече бодра крачка се насочваме право натам. Точно в центъра на парка, оградено с дъхава зеленина и предлагащо качествена релакс атмосфера, ни очаква изкуственото езеро. Здрависваме се с костенурките, които гъмжат във водите на водоема, и избираме една от десетките свободни пейки наоколо.

Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2

През седмицата тук е пълно с хора и не, човек не може да си намери място, камо ли да отмори, но днес положението е корено различно. Тук-таме в далечината се виждат други хора, двойки, приятели, които подобно нас са потърсили спасение около хладните води на езерото, но дистанцията между нас и тях е осезаема и те изглеждат като в паралелна вселена. Най-сетне можем да отпуснем уморените си кокаляци и да се насладим на новите си верни другари с тъмнозелени одежди от стъкло и подчертано пенлив характер. Изпотените силуети на двете бутилки Старо пиво събират последните отблясъци на залеза и придобиват едно смарагдово-златисто сияние.

Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2

Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2

И пак греда! Нямаме отварачка. Добре, че сме “стрийт смарт” и знаем някой и друг трик за отваряне на бира в полеви условия. Опирам капачката на ръба на пейката и упражнявам лек натиск върху нея. Чува се „Пссст!“ и магията на тази, а веднага след това и на следващата, е отключена. Казваме си „Наздраве“ и с несравнимо задоволство отпиваме от хладката кехлибарена амброзия, с която боговете на приключващия уикенд са ни дарили. След жегата и пътя морните ни умове и тела биват освежени от първите глътки на това наситено с аромат на хмел пиво. Старо пиво определено се оказа правилното решение и най-удачният съпровод на нашия вечерен крайезерен релакс. И макар от пясъците на Черно море да сме стигнали до бетонните брегове на софийската реалност, не чувстваме разочарование, а усмивки озаряват лицата ни, докато гледаме как във водите на езерото безшумно, но с ярък отблясък угасва и заникът.

Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2

Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2

Допиваме биричките и хванати за ръка се понасяме по празните улици на Бизнес парка. Чувстваме се изключително живи по горещия асфалт на този призрачен град от бизнес сгради, празни кафенета, офиси и магазини. Липсва само топката плевели, понесена от вятъра като в уестърните. Контрастът с това как ще изглежда мястото утре е огромен - тук ще гъмжи от живот, хора и автомобили, но днес местенцето е само наше - скрито от останалата част от големия град.

Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2

На автомобилната бариера на изхода на парка ни чакат жегата, суматохата и шумът на живота в столицата, но вече няма значение. Ние сме успели да си извоюваме нашия миг далеч от тях и да сложим един качествен завършек на седмицата.

Още интересни статии можете да прочетете на: Powered by Kamenitza.

Тайни местенца за почивка и пиене на бира: София 2

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин