Тайният живот на улица Отец Паисий в Пловдив - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайният живот на улица Отец Паисий в Пловдив
Автор: Peika.bg

Познавате ли улица „Отец Паисий“ в Пловдив? Минава паралелно на главната пешеходна улица и също така паралелно води свой собствен живот. 

Може да не е с особено впечатляваща дължина (420 метра), но пък свързва Централна поща и Римския стадион. Авариен маршрут, ако искате да избегнете тълпите, лъскавите витрини и уличните музиканти за сметка на тесните тротоари и магазинчета с уникати.

Ако сте на по-малко от 50 години, вероятно не сте виждали по неравния калдъръм да се движат тролеи. Но са се движили. От 1956 г. до началото на 60-те години. А още по-рано оттук са тръгвали файтоните за Асеновград.

30228

В самото начало на улицата (откъм пощата) има нещо, което няма да видите, ако не се сетите да вдигнете поглед нагоре. На свод над тротоара откъм главната улица, сред жици, кабели и климатици има картина, почти репродукция на Рубенсовата версия на историята за Парис и златната ябълка. Само че в случая Парис дава не златна ябълка, а златна круша – препратка към името на намиращата се в съседство пицария. А пък още преди пицарията там се е разполагала една от най-емблематичните кръчми в Пловдив.

30230

По-нататък по улица „Отец Паисий“ ще откриете златарски ателиета, магазинчета за дрехи, галерии, арт магазини, сладкарници и кафенета...

...и поетично обяснение в любов, писано през 13-и век...

30227

...магарешки графити...

30229

...красиви фасади...

30225

...сърп и чук...

30231

Тайният живот на "Отец Паисий" е в детайлите, които разказват истории. Стига да искаш да ги чуеш.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин