Тетевенски манастир Свети Илия: Недовършена история - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тетевенски манастир Свети Илия: Недовършена история
Автор: Мария Ангелова

Когато развалят договора за изписването на църквата на Тетевенския манастир „Свети Илия“, местните хора едва ли предполагат, че след повече от сто години този факт ще я превърне в уникална не само за България, но и за целите Балкани. Защо ли? Така днес могат да се видят едновременно няколко слоя стенописи от различни епохи. Смята се, че последните, незавършени, са дело на Иван Доспевски (живописец и брат на Захарий Зограф).

По стъпките на царе и бунтовници

Някога Тетевенският манастир се е намирал извън града, днес е на няколко пресечки от центъра му. Следвайте табелите и докато изминавате последните метри нагоре по стръмната улица, можете да си представите как преди вас по същия маршрут са минали цар Иван Шишман, Софроний Врачански, Васил Левски – всеки по своите си задачи.

Според преданието манастирът съществува от времето на Второто българско царство (първият писмен източник е от 1600 г.), а самият цар Иван Шишман му подарява икона със сребърен обков (днес тя се съхранява в криптата на храм-паметника „Свети Александър Невски“).

Два пъти в манастира се крие Софроний Врачански.

Левски пък минава през Тетевен през 1867 г. като знаменосец на четата на Панайот Хитов, а по-късно се връща, за да създаде революционен комитет.

Манастирът, който оцелява

След падането на България под османска власт Тетевен става град със специални привилегии – жителите му не плащат данъци, имат право да носят оръжие и се занимават с охраняване на пътищата и проходите. В тези времена манастирът „Свети Илия“ е богат и се слави с огромната си библиотека и училището си за духовници. Краят на това щастие настъпва през 1801 г., когато кърджалии изгарят Тетевен до основи, а като по чудо оцеляват само две сгради – Йорговата къща и манастирът.

Историята и стенописите на църквата му може да остават недовършени, но така пък всеки може да допише собствен финал...

Полезна информация: Тетевенският манастир „Свети Илия“ няма официално работно време. За да ви отключат, можете да позвъните в Туристически информационен център Тетевен – тел. 0678/95056, Туристически информационен център м."Боаза" – 0678/95065 или на мобилен 0889/381381 (можете да звъните по всяко време). В манастира няма монаси, не се предлагат настаняване или храна.

Какво още: Църквата на манастира изглежда по-различно от тези, които сме свикнали да виждаме – ще забележите, че има два купола и пет ниши.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин