Тетевенският Балкан или когато хората полетят - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тетевенският Балкан или когато хората полетят
Автор: Петя Димитрова

Една легенда разказва за сътворението на света. Създал Бог равнините и полята, направил ги плодородни и пълни с живот. Но тогава Майката на света го попитала какво ще стане с хората, когато злото насели тези земи. „Да им дадем криле!”, предложила тя. Но Бог отвърнал: „Няма да им дадем криле, ще им дадем планини. Те ще бъдат тяхното спасение”.

Тетевенският Балкан е точно това – убежище далеч от забързаното ежедневие, спокойствие и чист въздух. На това място летиш, без да отделяш краката си от земята.

Долината на река Вит се е сгушила между извисяващите се върхове Петрахиля, Острич, Червен, Равни камък. В близост се намират резерватите Царичина, Боатин, Козя стена. В районът са открити и много пещери. Освен по-известните Съева дупка, Моровица, Байовица, сред тях са и такива с причудливи имена като Дядо Драгановата пещера, Малката и Голямата яма, Заслончето, Сухата дупка и още много. Не всички са достъпни за посещение.

Ако обичате зелените разходки, това е точното място за вас. За да улеснят вашия „полет” са изградени няколко екопътеки.

Най-лек и подходящ дори за начинаещи туристи е маршрутът „Под пръските на водопада”. Общата му дължина е 4 км, но по-голямата част от тях са по асфалтов път (не че ви препоръчваме да се разхождате с кола). Пътеката върви по каньона на река Козница и води до водопад Скока.

Малко по-дълга е екопътеката към вр. Острич. До началото на пътеката в близкото с. Бабинци може да се стигне и с автомобил, а оттам нагоре се върви пеша около километър. На върха е изграден параклис, а от площадката пред него се разкрива неповторима гледка към Тетевен и околностите.

До вр. Петрахиля, или до заслона „Опасния зъб”(оставяме на вас да изберете крайната точка) ви отвежда пътека с името „Свеж полъх под слънчевия камък”. Разходката отнема между час и половина и два часа. Където е необходимо, участъците са обезопасени с парапети.

Горската пътека” пък е лек маршрут, подходящ и за деца, и за по-възрастни хора. Пътеката е дълга около 3,5 км, но по нея са изградени достатъчно места за отдих, където да се спрете.

По-дълъг е преходът към резервата „Царичина”. Изходната точка се намира в близкото село Рибарица. Дължината е около 6 км, а преходът отнема средно около 5 часа. Пътеката върви успоредно с границите на резервата, а връщането е по кръгово трасе, обратно към началната й точка.

Който и маршрут да изберете, препоръчваме ви след това да се отдадете на заслужена почивка с небезиствестната тетевенска ракия и местна кухня.

Остава само да грабнете раницата и да се отправите на полет...

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин